Читај ми!

Српска привреда отпорна на кризу, свака осма фирма повећала број запослених

Подаци до којих је дошао Јуесејд у Србији анкетирајући више од хиљаду предузећа показује да су српске компаније отпорне на кризу, да су добро прихватиле онлајн пословање, али и да им је недостатак адекватних извора финансирања и даље велики проблем.

Истраживање које је спровео Јуесејд-ов (USAID) Пројекат сарадње за економски развој у Србији показало је да је половина домаћих привредника обухваћених истраживањем забележила пад прихода и нето добити у последњих годину дана.

Ипак, фирме у Србији показале су отпорност на кризу, пошто три четвртине оних који су учествовали у анкети није променило број запослених, а чак 12 одсто је повећало број радника.

Више од 80 одсто фирми које поседују интернет продавницу верује да је продаја путем интернета данас једнако важна, ако не и важнија од традиционалне продаје.

Пандемија је довела до знатно бољег разумевања значаја електронске трговине. Многе компаније су препознале шансу да "онлајн" путем дођу до корисника својих услуга.

Истраживање које је јавности представљено у четвртак 12. новембра је потврдило да се домаћа привреда као и у претходних десет година, суочава са недостатком избора за адекватно финансирање пословања. Чак 69 одсто испитаника изјаснило се да им недостају одговарајуће могућности за финансирање.

Истраживање се у Србији спроводим већ девет година, а узорак предузећа у истраживању представља српску привреду по регионима, величини и сектору делатности. У анкети је учествовало 95 одсто микро и малих предузећа, 3 одсто средњих и 2 одсто великих компанија. 

Свега 12 одсто фирми има више од 20 запослених, а 54 одсто има само једног менаџера. Свака четврта компанија је извозник.

"Најбољи начин да Србија оснажи свој економски развој је дигитализација економије, државне управе и друштва у целини. Срећом, Србија има пуно потенцијала и изузетних талената, као и подршку Владе Републике Србије да то заиста и учини. Србија се већ прилагођава глобалној дигиталној револуцији", изјавио је Ентони Годфри, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији.

"Удар пандемије је управо показао колико је важно да смо дигитално писмени, као појединци и као друштво, како бисмо успешно наставили да функционишемо, обављамо свакодневне послове и задатке и не дозволимо да ситуација са актуелном пандемијом успори наш лични и професионални развој. Због тога је важно системски и стратешки се бавити облашћу развоја дигиталних вештина, што је приоритет Министарства трговине, туризма и телекомуникација. У циљу оснаживања малих и средњих предузећа, ресорно министарство и Јуесејд-ов Пројекат сарадње за економски развој припремају водич за трговце у електронској трговини, намењен свим фирмама које желе да започну електронско пословање и понуду пласирају на интернет", изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма, телекомуникација у Влади Републике Србије.

"Недостатак адекватних извора финансирања и недовољно познавање финансијског менаџмента утичу на конкурентност домаћих компанија, посебно микро, малих и средњих предузећа у последњих десет година. Ventu.rs, прва је "краудинвестинг" платформа, која је уз подршку Јуесејд-а, недавно почела са радом, помоћи ће да се део изазова превазиђе. Верујемо да ћеова платформа "отворити врата" и другим "финтек" производима, који ће помоћи малим и средњим предузећима да убрзају раст пословања", изјавила је Драгана Станојевић, директорка Јуесејд-овог Пројекта сарадње за економски развој.

Више детаља о анкети можете наћи на веб страници пројекта.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи