Читај ми!

Локална средина уз помоћ швајцарске владе по мери грађана

Уз ребалансе овогодишњих буџета, општине увелико планирају и касу за 2021. годину. Рок да их усвоје је 20 децембар. Година, због короне, смањених прихода, али и расхода који томе морају да се прилагоде, прави је тест за вештине које је локална администрација годинама стицала у пројектима помоћи европских земаља. Усвојена је и пракса да се о инвестицијама питају грађани.

Тесан крој за ребаланс постојећих буџета, али по свему судећи знатно комотнији за нове буџете, јер у идућој години почиње одложена наплата пореза на зараде, који пуне и до трећине локалних каса. Уз то, надлежни кажу, постоји напредак у буџетирању које правда потрошњу сваког динара.

"Мерљиво је са једне стране нашим општим статистикама које кажу да је на почетку 2015. било свега четрдесетак локалних самоуправа које су то примењивале, дакле исказивале програмски буџет, данас 2020. је 81 одсто", каже програмска директорка Сталне конференције градова Милена Радомировић.

Уз два дугогодишња пројекта помоћи швајцарске владе, трећина општина знатно је повећала приходе од пореза, али и интерну контролу локалних буџета.

"Они су направили тако да имају сада 20 одсто више од пореза на имовину на годишњем нивоу, него што су имали. То је негде годишње око 2,8 милиона евра", каже Александер Грунауер из Швајцарског пројекта реформе пореза.

"Можемо с поносом да истакнемо да се Србија полако помера од тога да финансије служе да контролишу колико је неко новца и на који начин потрошио, ка томе шта је циљ тог трошења и шта смо тиме постигли", каже Ана Јоловић, директорка "Релоф 2" програма.

Циљ је и локална средина по мери грађана, зато је законска обавеза да се о инвестицијама и они питају. У неким општинама се увелико гласа.

"И то избором једног од пет пројеката које смо ми издвојили као приоритетне а на основу предлога грађана", каже Петар Самарџић, заменик градоначелника Сремске Митровице.

Од ове године швајцарски пројекат нуди грађанима и 30 одсто новца за инвестиције које су им најважније. Углавном су то шеталишта, паркови, лежеће полицајци.

"Ми сада имамо шест локалних сампоуправа које су тај циклус прошле. Сада су у реализацији три локалне самоуправе које су још у дијалогу са својим грађанима", каже Грунауер.

Уз помоћ средстава Европске уније, општине и градови приводе крају укњижбу своје имовине, ако то не учине до 31. децембра, та имовина постаје државна.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи