Читај ми!

Продаја викендица у Србији двоструко већа него прошле године

У трећем кварталу ове године забележен је повећан промет грађевинског земљишта у целој Србији. Републички геодетски завод бележи смањење промета станова у Београду и Нишу а пораст продаје станова и гаража у Крагујевцу. Број купљених викендица је дуплиран.

Драгана Милићевић Секулић, начелница у Републичком геодетском заводу, за Јутарњи програм каже да је Републички геодетски завод први пут анализирао тромесечни промет на тржишту непокретности.

То је новина у односу на досадашњу праксу када су подаци анализирани у полугодишњем и годишњем интервалу.

"Подаци са тржишта непокретности су јако интересантни јавности. РГЗ је једина установа која поседује званичне податке са тржишта непокретности за целу територију Србије и уводи дигиталне поступке у пословање", каже Секулић.

Према њеним речима, у трећем кварталу ове године забележен је повећан промет грађевинског земљишта у целој Србији. У поређењу са трећим кварталом 2019. број прометованих викендица је дуплиран. 

"Негде је уобичајено да у првом кварталу имате најмањи промет викендица и да се како година одмиче промет повећава. Међутим, ми смо у овој години имали знатно већи скок него прошле године", објашњава начелница РГЗ.

Смањена продаја станова 

У Београду је у трећем кварталу продато око 4.000 станова, у Новом Саду 1.382, Нишу 419, Крагујевцу 323. Станови у укупном промету учествују са 28 посто и то је, у односу на трећи квартал 2019, смањење од четири одсто. 

"Постоји смањење прометованих станова у Београду и Нишу али изненађење је пораст промета станова у Крагујевцу за 25 одсто. У Крагујевцу је забележен и пораст промета пословних простора и гаража", истиче Секулић.

Куповина од инвеститора на нивоу Србије у односу на трећи квартал 2019. повећана је за један одсто. Београд и Ниш бележе смањење за два одсто, Нови Сад повећање за један проценат, а Крагујевац повећање за 14 одсто. 

Секулићева додаје да је, с обзиром  на то да у староградњи постоји већи фонд станова, очекиван и већи промет тих станова. Најскупљи продати станови су они који се купују од инвеститора.

Последњих година расте продаја скупљих непокретности. Цене од 2.500 до 9.000 евра за квадрат у Београду на води нису изненађење, сматра начелница РГЗ и истиче да расте интересовање купаца за станове који имају додатне садржаје.

У протеклом периоду РГЗ је добио од јавних бележника и основних судова преко 43.500 уговора, од чега се 21 посто односи на поклоне и размену. То је уобичајен број поклона, додаје Секулић и каже да је тај удео је у претходним интервалима ишао до 25 посто.

Од укупног броја, два одсто су документа која РГЗ не може да региструје јер недостаје неки од параметара неопходних за регистрацију.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи