Читај ми!

Србија недовољно користи зелену енергију, стиже новчана подршка за улагање

У оквиру Зеленог плана до 2030. Европска унија за балканске земље планира инвестиције за прелазак са угља на обновљиве изворе или гас које ће субвеционисати. Европска инвестицона банка је већ определила повољна средства за зелену енергију у региону. Од Србије се очекује да што пре припреми пројекте јер их, кажу, за таква улагња, још нема довољно.

Европска инвестициона банка је прва међународна институција која је донела велики енергетски заокрет, престају са улагањима у производњу енергије из угља, нафте, гаса. У наредој деценији за зелене енергетске пројекте свету су на располагање ставили чак билион евра.

"Да престајемо са улагањем у фосилна горива закључно са 2021. годином и да, дајемо снажну подршку безбедним, обновљивим и одрживим изворима енергије за које ћемо покрити и до 75 посто вредности пројекта", наводи Дубравка Негре, директорка Европске инвестиционе банке за Западни Балкан.

У фокусу су им инвестиције у балканске земље где је угаљ још увек главни извор електричне енергије. Србија као и државе окружења обавезала се да ће постепено затварати застареле термоблокове. А великим загађивачима Брисел већ прети увођењем и пенала за емисије штетних гасова, што већ плаћају у чланицама Уније.

"То значи да ће сва струја која буде извезена из Србије а направљена у овим прљавим технологијама бити оптерећена извозном таксом па самим тим и скупља и мање конкурентна", указује Велимир Гавриловић, директор компаније "Energia Gas and Power".

Стручњаци верују да ће Србија обезбедити задату квоту од 27 одсто енергије из обновљивих извора. Већ имамо готово 500 мегавата енергије из ветра, а енергија из сунца са огромним потецијалом, шанса је да се искористе европска средства.

"Биће 27 посто сигурно јер имате већ сада у ЕМС-у захтева за 1.000 нових мегавата", наводи Велимир Гавриловић.

Изградња капацитета за произвофњу и складиштење енергије ветра и сунца захтева подршку и приватног и јавног сектора. Тежи се комерцијалним пројектима јер је зелена енергија све исплативија и без подстицаја.

"Због пада цене опреме у солар у овом тренутку сви пројекти могу да се исплате у просеку за шест година ако трошите енргију за своје потребе", истиче Зоран Бојовић, директор компанија "Нолеко" и "Унипромет".

Струка је сагласна - обезбедити енергију која чува планету. А путоказ виде у речима некадашњег америчког председника Рузвелта који је говорио да се народ понаша добро ако третира своје природне ресурсе као имовину, коју следећим генерацијама мора да преда са побољшаномом а не оштећеном вредношћу.

"Ако је то Теодор Рузвелт могао да утврди и каже пре више од 100 година, онда ми имамо обавезу да тај пут наставимо", наглашава Дубравка Негре.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи