Читај ми!

Ариље се бори против лажних малинара

Светско тржиште недавно је уздрмала велика афера. Чилеанци, највећи извозници малине, ухваћени су у препакивању кинеске малине. И поверење купаца је пољуљано. Истовремено, у ариљском крају уводе додатну заштиту и потврду порекла свог воћа – холограм.

Ласер најпоузданије и најбрже класификује малину. Поред највиших стандарда безбедности прераде, у Миросаљцима код Ариља једна хладњача је отишла корак даље. Уз холограмске налепнице из ковнице у Топчидеру, штите порекло воћа.

Директор хладњаче "Дреновац" Александар Обрадовић каже да се у последње време дешавају малверзације у вези са трговином и препродајом малине. Наглашава да се холограмом гарантује купцима на иностраном тржишту да је роба искључиво српског порекла, сорте виламет и микер, и да не постоји могућност неког реекспорта из других земаља.

"Мислимо да ће у будућности купци то видети као једну предност, а свакако за нас је ово додатна вредност на производ", уверен је Немања Бојичић из Службе квалитета хладњаче.

У земљорадничкој задрузи "Наши воћари" уз холограмску заштиту очекују и већу зараду, и то не извозом сировог воћа већ готових производа. Тако ће и Србија остварити већи профит од извоза малина, који је сада две стотине милиона евра годишње.

"Треба направити једну стратешку комбинацију где ће се плански и стратешки урадити системско решење за производњу, дистрибуцију и прераду малине, може се говорити о преко пола милијарде евра на годишњем нивоу", напомиње директор задруге "Наши воћари", Божо Јоковић.

Проблем за Чилеанце, шанса за српску малину

Kупцима је све важније одакле потиче производ који купују, а посебно када се појаве афере попут недавне у Чилеу, која је пољуљала поверење потрошача широм света.

"То што је се се десило у Чилеу са препакивањем кинеске малине врло негативно ће се одразити на њихову производњу, не само малине него и другог воћа. Знамо да су они у прошлости и дан-данас јако много радили на стварању позитивне кампање и да су постали најпознатији, највећи светски извозник воћа", указује стручњак за јагодичасто воће, др Александар Лепосавић.

Добра страна у тој причи је да се сада отвара више простора за српску малину, мада је малинарима и епидемија коронавируса ишла наруку јер је порасла тражња за тим воћем и на домаћем и на страном тржишту.

Заштита географског порекла, употпуњена и холограмском налепницом, неминовност је, кажу стручњаци, због опстанка на тржишту. Због разних малверзација купци, уз квалитет, желе да знају и порекло робе.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи