Фискални савет критиковао меру исплате 100 евра помоћи

Фискални савет је у свом најновијем коментару критиковао меру исплате 100 евра свим пунолетним грађанима, насупрот недавној студији Међународне организације рада (МОР) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) које управо ту меру хвале.

У коментару на студију МОР-а и ЕБРД о ефектима мере "100 евра пунолетним грађанима" на неједнакост и сиромаштво у Србији, Фискални савет наводи да је "погрешан закључак студије те две међународне институције последица фундаменталних грешака и пропуста у спроведеним анализама".

Фискални савет наводи да исправна анализа, супротно томе, показује да је исплата 100 евра свим пунолетним грађанима лоша мера социјалне политике која не омогућава ни трајно нити значајно смањење неједнакости и сиромаштва.

Такође истичу да није меродавно мерити ефекат једнократне мере на смањење неједнакости и сиромаштва, јер се на овај начин не може остварити никакво трајно побољшање дугорочних друштвених проблема. 

Фискални савет: Анализе МОР-а и ЕБРД-а погрешно израчунате 

Како наводе, задуживање државе веће од 70 милијарди динара за ту намену утиче на смањење буџетске могућности за помоћ угроженим грађанима.

Фискални савет истиче и да су анализе МОР-а и ЕБРД-а погрешно израчунате и да чак три и по пута преувеличавају једнократни ефекат смањења сиромаштва у 2020. години.

Такође, Фискални савет наводи да та мера представља "неодговорну фискалну политику која ће отежати спроводење системских мера за смањење неједнакости и сиромаштва у будућности, јер изискује велика буџетска средства".

Додаје се да је ова средства Србија морала да обезбеди задуживањем на међународним тржиштима капитала, те ће трошак овог дуга морати да отплаћују сви порески обвезници у годинама које долазе.

МОР и ЕБРД: Србија усвојила најобухватнији пакет на Западном Балкану 

МОР и ЕБРД су пре двадесетак дана објавиле да је Србија генерално, усвојила најиздашнији и најсвеобухватнији економски пакет међу економијама Западног Балкана, пружајући скоро универзалну подршку и фирмама и грађанима.

У извештају МОР-а и ЕБРД-а "Ковид 19 и запошљавање", наводи се да се мерама за очување радних места (директном подршком и одлагањем пореских обавеза) смањује стопа сиромаштва за 1,2 процентна поена у свим старосним групама, али да је та стопа, ипак, на пола пута од нивоа сиромаштва на којем је била пре кризе.

"Када се миксу дода и мера помоћи свим грађанима од 100 евра, ефекат комбинованих мера против сиромаштва је изузетно снажан, при чему смањујује релативну стопу сиромаштва на 22,9 процената, испод нивоа пре кризе", пише у сажетку извештаја МОР-а и ЕБРД-а о Србији.

Даље се истиче да тај модел показује да је комбинованим ефектима мера за очување радних места и једнократном новчаном помоћи свим пунолетним грађанима, Србија успела да "обузда ширење сиромаштва".

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи