Договор Владе и ММФ-а

Међународни монетарни фонд и Влада Србије постигли договор о буџету за 2010. годину, потврђено РТС-у у Влади. Нема повећања ПДВ-а, а идуће године минус у буџету требало би да буде четири одсто, за пола процента мање него ове.

Делегације Међународног монетарног фонда и Владе Србије договориле су се о буџету за идућу годину, потврђено је Радио-телевизији Србије у Влади.

Неће бити повећања ПДВ-а, а идуће године минус у буџету требало би да буде четири одсто, за пола процента мање него ове.

Потпредседник Владе Млађан Динкић изјавио је да верује у успех преговора, али да ће се коначан исход о даљем коришћењу новца од ММФ-а бити саопштен 4. новембра.

Динкић, који је са делегацијом ММФ-а и гувернером Народне банке Србије Радованом Јелашићем обишао Тополу и Опленац, истакао је да када је реч о ММФ-у, "никада не треба рећи да је све готово док се не заврше преговори".

Гувернер НБС Радован Јелашић рекао је да је важно да се смање издаци на пензије и плате и да се уради оно што се договори.

Највећу рупу у буџету ове године имају Британци, потом Американци, Холанђани, Французи, а мањи минус од нас имају Данска и Швајцарска. Стручњаци кажу да богате земље могу себи да приуште већи минус, јер ће лакше да се извуку из рецесије.

Професор Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академије рекао да држава није у проблему и да ће дефицит од четири одсто моћи да се покрије.

Исход преговора са ММФ-ом прати и међународна агенције за кредитни рејтинг Фич, која је Србији потврдила рејтинг на ББ минус, са негативним изгледима.

Према њиховој оцени, уколико Србија не следи програм са ММФ-ом, могло би да буде пољуљано поверење инвеститора у нашу земљу, погоршана финансијска стабилност и угрожено финансирање буџета, односно да изостану кредити који се очекују од других међународних институција.

Министарка финансија Диана Драгутиновић рекла је јуче да ће аранжман бити продужен за шест месеци, до октобра 2011. године, јер се испоставило да Србији неће бити потребно да истовремено повуче преостале две транше кредита.

Указала је да је буџетски дефицит тренутно испод 100 милијарди динара, напомињући да је за целу годину био предвиђен на нивоу од 119 милијарди динара.

Званични преговори Србије и ММФ о другој и трећој ревизији кредитног стенд-бај аранжмна од 2,9 милијарди долара, започели су 26. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару