Белгијски привредници у Београду

Представници предузећа из Белгије, заинтересовани за сарадњу са домаћим фирмама, бораве у Београду. Током преговора, биће представљен и ПЛАТО-заједнички пројекат Привредне коморе Источне Фландрије и Привредне коморе Србије.

Београд је данас и сутра домаћин делегацији Белгијске економске мисије коју чине представници 26 предузећа из те земље који су заинтересовани за сарадњу са српским фирмама.

"Основна предност Србије је геостратешка позиција која има много секундарних ефеката, али са друге стране она је и у сектору слободне трговине", рекла је секретар Одбора за економске односе са иностранством Привредне коморе Србије (ПКС) Оливера Киро.

"Осим ЦЕФТА споразума, ту је и споразум који омогућава бесцарински проток са Русијом и Белорусијом", истакла је Киро и додала да су следеће године у плану преговори и са осталим организацијама као што је ЕФТА.

Према њеним речима, закони који се доносе у нашем парламенту прилагођени су законодавству ЕУ као што је пакет закона о пољопривреди, закон о здравственој исправности хране, екологији и еколошкој заштити.

Током билатералних преговора, биће представљен и ПЛАТО - заједнички пројекат Привредне коморе Источне Фландрије и ПКС.

"ПЛАТО је својеврсна група за подучавање у оквиру које менаџери из малих и средњих предузећа свака два месеца имају састанке са менторима из великих компанија", рекао је директор Коморе Источне Фландрије Карел Ујтерспрот.

Циљ програма јесте професионализација управе и руководства малих и средњих предузећа, а за 20 година постојања, обухватио је 7.500 фирми, објаснио је Утјерспрот.

"У сарадњи са ПКС-ом почели смо пројекат који би обухватио око 70 менаџера из Србије са којима би радили ментори из великих фирми као што су 'Хемофарм' или 'Бамби'", рекао је Ујтерспрот и додао да програм постоји у 10 земаља Југоисточне Европе, али и у Египту и Јужној Африци.

Када је у питању привредна сарадња две земље, у првих осам месеци Србија је у Белгију извезла робу у вредности од 65,8 милиона долара-највише воће и поврће, гвожђе и челик као и дуван.

Србија је највише увозила хемијске материје и производе, медицинске и фармацеутске производе, друмска возила и пластичне материје у укупној вредности од 99,7 милиона долара.

Највећа белгијска инвестиција у Србију је куповина "Апатинске пиваре", као и преузимање "Алко банке" од стране КБЦ групе за осигурање и банкарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару