Ваздушна капија ка истоку

У Влади Србије парафиран Споразум са Уједињеним Арапским Емиратима о ваздушном саобраћају. Споразум ће омогућити да ЈАТ Ервејз и пет авиокоманија из Емирата успоставе неограничен број летова између две земље.

Представници Србије и Уједињених Арапских Емирата парафирали су у Београду Споразум о ваздушном саобраћају који ће омогућити функционисање режима "отвореног неба".

Тај документ, који су парафирали државни секретар Министарства инфраструктуре Србије Миодраг Миљковић и заменик генералног директора цивилне авијације Емирата Омар Бин Галеб, требало би да потврде обе владе.

Како је речено након потписавања у Влади Србије, Споразум о ваздушном саобраћају ће омогућити да ЈАТ Ервејз и пет авиокоманија из Емирата успоставе неограничен број летова између Србије и Емирата, као и да преко аеродрома у тим државама лете и за друге земље.

До сада је саобраћај између Србије и Уједињених Арапских Емирата одржавао само ЈАТ, који је из Београда летео два пута седмичнио за Абу Даби, један од седам емирата.

Директор Директората цивилног ваздухопловства Србије Небојша Старчевић је оценио да Србија споразумом "отвара ваздушну капију за исток", подсећајући да режим "слободног неба" већ постоји са Европском унијом.

У Емиратима, како је рекао, тренутно ради 20 пилота и око 250 стјуардеса из Србије.

Оснаживање ЈАТ-а за шест месеци до годину дана

Влада Србије има јасан став да националног авиопревозника "ЈАТ Ервејз" стави на ноге изјавио је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

Мркоњић је после парафирања Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Уједињених Арапских Емирата казао да је Влада за оснаживање "ЈАТ Ервејза" дала рок од шест месеци до годину дана.

"То значи да ћемо са свима који буду заинтересовани за стратешко партнерство или приватизацију тог предузећа разговарати", рекао је Мркоњић и додао да ће разговори почети већ данас, али није прецизирао и са ким.

Представници дирекције за Цивилно ваздухопловство Емирата нису изразили јасне планове за евентуално улагање или приватизацију "ЈАТ Ервејза" објаснивши да се о таквим могућностима морају договорити конкретни инвеститори и влада, као и да се такве одлуке не доносе на брзину.

Мркоњић је оценио да је успостављање "слободног неба" са Емиратима шанса да се поспеши економска сарадња, пре свега у туризму и да роба брже стиже до тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару