"Дау џонс" премашио границу од 10.000 поена

"Дау џонс", главни амерички индекс акција, први пут у току године пробио границу од 10.000 поена. Главни индекс је последњи пут толико вредео у октобру прошле године, али је после тога осетно пао због финансијске кризе.

Главни амерички индекс акција "Дау џонс" ноћас је први пут у току ове године пробио границу од 10.000 поена, а финансијски стручњаци тврде да је то доказ позитивне прекретнице у светској финансијско- економској кризи, која траје од минуле јесени.

"Дау џонс", који исказује кретање цена деоница 30 највећих америчких индустријских корпорација, био је у порасту за 1,17 одсто и у завршној трговини на Волстриту вредео је незнатно слабије од речене границе, док су остала два берзанска индикатора на истом тржишту, "Стандард енд Пурс 500" и индекс високотехнолошких компанија "Наздак", увећани за 1,34 и 1,17 процената.

Тржишни експерти тврде да су највећи подстицај за раст сва три кључна америчка берзанска индекса дали бољи од очекиваних пословни резултати гигантске америчке банке "ЈП Морган" и произвођача чипова "Интел", али и прилично повољни показатељи о кретању америчке малопродаје у протеклом месецу.

"Дау џонс" индекс је последњи пут вредео више од 10.000 поена у октобру прошле године, али је после тога осетно пао услед наглог ширења финансијске кризе и великог таласа неповерења који је запљуснуло америчко и остала велика тржишта акција.

Упркос снажном расту у протеклих пола године, "Дау џонс" је тренутно око 29,4 одсто испод рекордног нивоа од 14.164,53 поена, забележеног у октобру 2007. године.

Позитивна пословна клима са америчког тржишта пренела се, како изувештавају светске новинске агенције, ноћас и на азијске ефектне берзе, које су такође биле у успону.

Главни берзански индекси у Јапану, Тајвану и Аустралији су већ у почетној трговини били за око један одсто изнад нивоа забележеног на затварању претходног дана, известио је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару