Петсто евра и две недеље за ново предузеће

Ефикасност Агенције за привредне регистре доказ да је гиљотина прописа могућа и у пракси. По условима пословања за идућу годину, Светска банка побољшала рејтинг Србије за 35 места.

Гиљотина прописа могућа је и у пракси што показује и ефикасност Агенције за привредне регистре, речено је на отварању Шалтер сале у којој ће странке моћи да заврше послове због којих је раније требало да обиђу неколико институција.

Захваљујући томе, Светска банка је по условима пословања за идућу годину, рејтинг Србије побољшала за 35 места.

На сваком од 32 шалтера у новим просторијама Агенције за привредне регистре, грађани ће моћи да заврше посао због кога је раније требало да оду, бар до Пореске управе, пензијског и здравственог фонда.

Најављено је да ће од 1 јануара, ово бити и једини шалтер за предају финансијских извештаја. Само на томе, привреда би требало да штеди 300 милиона динара годишње.

"Наш циљ је, и то смо договорили прошле недеље на Влади, да најкасније до 2011. године сва комуникација између државних органа постане електронска, као и да сва комуникација између државних органа и привреде буде таква, другим речима једношалтерска, да се укину све непотребне процедуре", рекао је министар економије Млађан Динкић.

Пре почетка реформе, за отварање предузећа било је потребно 50, а сада 13 дана, док је почетни капитал са 5.000 евра смањен на 500, уз трошкове који су сада три пута нижи.

"Кључно је за Владу да тако настави и да овај успех који је постигла у реформи регистрације предузећа постигне и у осталим областима, као што је издавање грађевинских дозвола за које је потребно 279 дана", истакао је шеф канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј.

По дугим чекањима, код нас предњаче судска извршења и стечајни поступци. Агенција је основана донацијом шведске владе и сада је, тврде, самофинансирајућа.

Опрема за обједињени информациони систем поклон је Владе републике Кореје, вредан 3,2 милиона долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару