Завршна фаза израде буџета

У току завршна фаза израде буџета за 2010. годину, изјавила министарка финансија Диана Драгутиновић нагласивши да је Србији потребан буџет који је подршка привреди у рецесији и који је одржив на средњи рок.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић изјавила је да је у току завршна фаза израде буџета за 2010. годину, као и да је Србији потребан буџет који ће подржати привреду у рецесији и бити одржив на средњи рок.

На скупу о Стратегији развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору у Палати Србије министарка Драгутиновић је рекла да ће од тога какав је буџет зависити програм Србије са ММФ, финансијска помоћ међународних финансијских институција, ЕУ, поверење тржишта,динамика опоравка и економска перспектива земље.

"Оно што никако не смемо је да западнемо у замку задуживања. Најбоље могуће решење је поћи од кресања трошкова", изјавила је министарка финансија и указала на значај успостављања система интерне финансијске контроле и екстерне ревизије.

Драгутиновићева је рекла да је развој овог система обавеза која проистиче из европске перспективе Србије, али и да те принципе намећу Светска банка и ММФ пре него што дају подршку неком пројекту.

Диана Драгутиновић је рекла да су чиниоци система Интерне финансијске контроле у јавном сектору: Финансијско управљање и контрола, интерна ревизија и Централна јединица за хармонизацију.

Министарка финансија је навела да је циљ да се изгради систем који ће обезбедити већу ефикасност, транспарентност и сигурност и нагласила да се он не може градити "преко ноћи".

"Тај систем треба схватити као основу, а не као калуп. Битни су циљеви и резултати", рекла је Диана Драгутиновић.

Неопходан кредибилан буџет

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић нагласио је да буџет мора бити "светиња" и да је зато потребно обезбедити систем који ће грађане и иностране партнере, пре свега ЕУ, уверити да се новац користи на "законит и примерен начин".

Ђелић је рекао да се у извештају Европске комисије (ЕК) о напретку Србије препознаје напредак, поздравља Закон о буџетском систему.

"Међутим и у овом извештају Европска комисија примећује да административни капацитети у Министарству финансија и у другим министарствима још нису на адекватном нивоу и очекује се да интерна и екстерна контрола буду приоритети Србије у наредним годинама", изјавио је Ђелић.

Потпредседник Владе је рекао да је оцена ЕК да је Србија на раном степену развоја увођења система интерне и екстерне финансијске контроле и додао да је то фер оцена.

Ђелић је казао да је потребан и даљи развој Државне ревизорске комисије и да ће систем контроле ојачати поверење у демократију, као и поверење пореских обвезника да се њихов новац троши правилно.

Србија је Стратегију развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору усвојила 29. јула.

Скупу су присуствовали представници Европске комисије, Државне ревизорске институције и Канцеларије за придруживање ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару