Излазак из рецесије најкасније почетком 2010.

Очекује се да ће пад бруто домаћег производа ове године бити три одсто, што је мање него што је предвидео Међународни монетарни фонд, рекао министар економије Млађан Динкић. Излазак Србије из рецесије најкасније у првом тромесечју 2010. године, нагласио је Динкић.

Министар економије Млађан Динкић изјавио је на конференцији за новинаре у Влади Србије да се излазак Србије из рецесије очекује најкасније у првом тромесечју 2010. године.

Министар је рекао да се у четвртом кварталу ове године очекује "видљив опоравак" српске економије. Према његовим речима, очекује се да ће пад бруто домаћег производа ове године бити три одсто, што је мање него што је предвидео Међународни монетарни фонд.

Укупни буџетски дефицит ће ове године бити 4,5 одсто бруто домаћег производа, рекао је Динкић и додао да је то испод просека евро зоне, где дефицит износи шест одсто у просеку.

Динкић је додао да ће држава наредне године радити на смањењу дефицита и додао да "не треба очекивати спектакуларне резултате" и да би укупни буџетски дефицит у 2010. требало да износи четири одсто.

Србија ће ове године остварити јавне приходе за један до два одсто веће него лане, односно они ће бити већи за 10 до 15 милијарди динара него што је то прогнозирао ММФ, изјавио је министар економије Млађан Динкић.

Динкић је објаснио да су текући приходи имали негативан тренд, односно да су падали у првој половини године, али су од јула почели да расту, па су 8. октобра били на истом нивоу као лане. Истовремено девизне резерве су порасле за 1,5 милијарду евра у односу на почетак године.

Динкић је рекао да је Србија од 2000. године до данас четири пута смањила јавни дуг и то у време док још није била криза, што јој сада олакшава ситуацију.

Дуг у Србији износи око 32 одсто бруто друштвеног производа, док је у Европи тај просек 82,5 одсто, што је изнад договора из Мастрихта, јер су земље ишле на проширење буџетског дефицита. Он је додао да у свету највећи јавни дуг има Јапан који је изнад 180 одсто.

Бруто друштвени производ Србије имаће ове године пад за око три одсто, што је ниже од очекиваних четири одсто, рекао је Динкић напомињући да је заустављен пад привредних активности из прве половине године и да се у трећем кварталу очекује опоравак који ће бити још видљивији крајем године, док се у првом кварталу наредне године очекује потпуна стабилизација.

 Смањује се емитовање хартија од вредности

Србија има средстава за покривање буџетског дефицита до краја ове и идуће године тако да ће смањити емитовање хартија од вредности за те сврхе и заменити их јефтинијим изворима, најавио је Динкић.

Динкић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да Србија има 758 милиона евра у резервама Народне банке Србије, а како се очекује да ће наредне године дефицит износити четири одсто, за његово покривање биће потребно 1,6 милијарди евра.

Србија има уговорене зајмове за једну милијарду евра, а добићемо 400 милиона долара од Светске банке, 300 милиона евра од Европске уније и 211 милиона евра за Коридор 10, док ћемо остатак покрити кредитом од Русије, рекао је министар.

Рекао је да више нећемо повлачити средства од Међународног монетарног фонда без обзира на постигнути споразум, а тек ће се видети да ли ће та средства моћи да се користе и за покривање буџетског дефицита.

Министар је рекао да ће ове године дефицит свих буџета у земљи износити 4,5 посто.

Србија ће наредне године ићи на благо снижавање буџетског дефицита, јер ће морати да се настави са програмима за стимулисање домаће тражње због пораста броја запослених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару