ЕПС неће тражити поскупљење струје

Електропривреде Србије има право да повећа цену електричне енергије за 30 одсто, али неће тражити да струја у наредној години поскупи у том проценту, изјавио председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић. Све што је добро за ЕПС добро је и за Србију, оценио Марковић.

Агенција за енергетику је утврдила, на основу важеће методологије, да ЕПС има право да повећа цену електричне енергије за 30 одсто, али ЕПС неће тражити да струја у наредној години поскупи у том проценту, изјавио је председник Управног одбора Електропривреде Србије (ЕПС) Аца Марковић.

Марковић је у интервјуу Танјугу истакао да ће ЕПС у четвртом кварталу ове године предложити Влади Србије поскупљење струје за 2010. годину, пошто је одлагање поскупљења у овој години створило не мале финансијске проблеме ЕПС-у, али није прецизирао колико поскупљење ће тражити.

"Завршавамо Програм пословања за 2010. годину и ЕПС мора да зна са коликим приходом ће моћи да рачуна у следећој години, како би могао да планира и расходе, одржавање постројења, инвестиције, експропријацију," истакао је Марковић.

Неопходно реструктурирање ЕПС-а 

Марковић је рекао да је неопходно реструктурирање ЕПС-а и да је у току израда студије о реструктурирању компаније, на шта се ЕПС обавезала у договору са Владом Србије.

"Разматрају се модели развијених, односно добрих компанија у Европи, при чему не треба запостављати ни искуство ЕПС-а," рекао је Марковић и указао да ЕПС мора да се реструктурира да би повећао своју економску ефикасност и ефективност, смањио трошкове и постао спреман за тржишну утакмицу.

Према његовим речима, прави начин реструктурирања је централизована децентрализација, односно да се централизују кључне функције у компанији, а оне тактичке и оперативне децентрализују.

"Обавезали смо се према Влади Србије да ћемо два кључна питања да реализујемо до Нове године, а то је смањење губитака у дистрибутивној мрежи и повећање ефикасности наплате електричне енергије," рекао је Марковић.

Говорећи о приватизацији компаније, истакао је да је ЕПС спреман да део власништва компаније заједно са Владом пренесе на стратешке партнере, јер би на тај начин то предузеће постало ефикасније и брже би се одлучивало у компанији.

"ЕПС стоји на становишту да је то прихватљиво, а да се та средства која би се добила из приватизације уложе у нове капацитете, а не у покривање неких дефицита јер би онда трајно остали без могућности да имамо капитал за инвестиције," рекао је Марковић.

ЕПС спреман за производњу електричне енергије  

Говорећи о електроенергетској ситуацији у Србији пред почетак грејне сезоне, Марковић је рекао да је ЕПС спреман за производњу електричне енергије у наступајућем зимском периоду и да се приводе крају ремонти у свим термоелектранама, као и да ће сви термокапацитети бити спремни за рад у предстојећем зимском периоду.

Када су у питању хидроелектране, Марковић је навео да су још увек у току ремонти и да ће сви бити завршени до почетка зимског периода.

"Залихе угља на депонијама су изнад биланса, а и стање у акумулационим хидроелектранама је такође изнад биланса" указао је председник Управног одбора ЕПС-а.

Марковић је објаснио и да ће студије и анализе када се сними свако радно место и када се ураде нове систематизације у целом ЕПС-у показати да ли има вишка запослених.

"Студија ће бити завршена до Нове године и то је процес са којим не треба журити и плашити људе, јер у ЕПС-у од укупног прихода само 25 одсто одлази на личне дохотке," рекао је Марковић и додао да је ЕПС задњих година смањио број запослених са око 64.000 на око 30.000 људи.

Све што је добро за ЕПС добро је и за Србију  

Марковић је нагласио да ЕПС-у сада не треба дестабилизација и да у компанији постоје стручни и руководећи кадрови који могу успешно да воде компанију, јер како је рекао, "све што је добро за ЕПС добро је и за Србију".

"Што се тиче ангажовања помоћне механизације у Рударском басену Колубара, тиме се баве надлежне службе и ЕПС у овој години неће потрошити више пара за помоћну механизацију, него што је било планирано," рекао је Марковић.

Председник УО ЕПС-а потврдио је да ће компанија ову пословну годину завршити са минусом од око 12 милијарди динара. "Рано је за процене, али се очекује да ће бити на том нивоу," објаснио је Марковић.

То је, према његовим речима, пре свега резултат ниске цене струје, јер је ЕПС ушао у ову планску годину са поскупљењима електричне енергије од 1. априла, од чега се одустало због економске кризе.

Иначе, ЕПС ће, истакао је Марковић, у овој години на слободном тржишту продати 1,5 милијарди киловат-часова, а производња електричне енергије биће у складу са планом.

"Наплата рачуна је интензивирана. Извршен је притисак на дужнике да уредније плаћају јер је наш приступ да не дозволимо да нам се гомилају дугови. Побољшањем наплате морамо да спречимо могућност да ЕПС, на име дугова, постане власник одређених фирми дужника, што није у интересу ЕПС-а", рекао је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару