Србија спремно дочекује зиму

Из Владе и "Србијагаса" уверавају да је енергетска ситуација у Србији стабилна. У европском фонду за Балкан упозоравају на неизвесност испорука руског гаса преко Украјине и ове зиме. Разлог су политички односи двеју земаља пред украјинске председничке изборе.

Пред почетак грејне сезоне, у Европи је поново отворено питање да ли следи нова гасна криза, док се у Србији поставља питање колико је земља припремљена за такав сценарио.

У европском фонду за Балкан упозоравају на неизвесност испорука руског гаса преко Украјине и ове зиме, пре свега због политичких односа двеју земаља пред украјинске председничке изборе. Из Владе и "Србијагаса" уверавају да је енергетска ситуација стабилна, да ће и гаса и других енергената за грејање бити довољно.

Хоће ли Руски "Гаспром" поново завртати гасне славине, зависи од платежне моћи украјинског "Нафтогаса". За сада су, како руски гигант саопштава, месечна плаћања редовна, али су потрошачи у Европској унији опрезни.

"Где је гас ту је и политика, а Украјини предстоје председнички избори у јануару месецу. Не желим да улазим у политичке аспекте, али несумљиво, гас је једна од веома важних тема која значајно утиче на политичку динамику и у Украјини и у Русији", рекао је Милан Симурдић из Европског покрета у Србији.

Стабилан електроенергетски систем

У "Србијагасу" и министарству енергетике не оспоравају тешкоће у вези са гасом, али су оптимисти јер је електроенергетски систем стабилан, има довољно мазута и лож уља.

У складишту, које је тек у првој фази градње, има већ 200 милиона кубика гаса, дупло више него што је било прошле године у тренутку кад је почела гасна криза. Још толико биће ускладиштено у Мађарској, што би, уз увоз од десет милиона кубика дневно, требало да буде довољно до краја године. Од јануара очекују веће количине.

"Могу једноставно да констатујем да република Србија у потпуности спремно дочекује наступајућу зиму, јер ћемо имати одређене количине гаса из Банатског двора и из увоза. Тако да надам се да се онаква гасна криза у Србији неће поновити никада више", истакао је помоћник министра енергетике Душан Мракић.

У Удружењу за гас сматрају да је резерва у енергентима неопходна. Чињеница је да осам топлана у Србији нема могућност да са гаса пређе на мазут.

"Струка каже да свако енергетско постројење се пројектује и гради за основно гориво и резерно гориво, дакле ви никада не смете да имате постројење које ће зависити само од једног горива. Постројење на гас мора да има резерву у мазуту, нафти и лож уљу", рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Анализирајући прошлогодишњу кризу, стручњаци указују да је за сигурно снабдевање потребна већа регионална повезаност гасне мреже.

Србија 92 одсто потреба за гасом увози, а транзитна је земља тог енергета само за Босну и Херцеговину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару