Рекордне цене злата

Већ трећи дан узастопно расте цена злата која достиже нови рекорд. У Њујорку цена 1.038,8 долара за унцу. Раст цене злата проузрокован новим падом долара, слабошћу америчке привреде и спекулацијама да ће долар у нафтним трансакцијама бити замењен корпом валута.

Цене злата бележе и данас рекордне вредности, трећи дан узастопце, а истовремено поскупљују и сирова нафта, бакар, пшеница и каучук јер је потонуће вредности долара подстакло инвеститоре на куповину сировина ради осигурања од потенцијалне инфлације.

Цена злата у Сингапуру јутрос је у једном тренутку одскочила на чак 1.055,60 долара за фину унцу (1 фина унца=31,100 грама), пренела је агенција Блумберг.

Цена злата на Њујоршкој берзи достигла је рекорд свих времена, од 1.038,8 долара за унцу, односно 31 грам. Претходни рекорд забележен је средином марта 2008. године, када се на ивици краха нашла инвестициона банка "Беар Стернс".

Аналитичари кажу да је скок цене злата последица претњи са којима је суочен долар.

Британски лист "Индепендент" објавио је да земље Персијског залива, Кина, Русија, Јапан и Француска тајно преговарају о замени долара корпом валута у нафтним трансакцијама.

Међути, поменуте земље демантовале су ту информацију, али је долар ипак изгубио део вредности у односу на евро. Несигурни долар за последицу има и скок цена сребра, бакра и других метала, као и разних сировина, међу којима је и пшеница.

"Могућне је да цена злата у следећој деценији достигне чак 2.000 долара за фину унцу", прогнозирао је инвеститор Џим Роџерс у интервјуу за "Блумберг".

Роџерс је додао да постоји обиље разлога за куповину злата када је право време за то и најавио да ће и сам можда повећати куповине тог племенитог метала.

Бакар за тромесечну испоруку на тржишту у Лондону је ојачао чак 2,5 одсто, на 6.250 долара за тону, а поскупели су и други метали - олово, никл, калај и цинк.

Слабљење долара подстакло је и раст терминских цена пшенице за 1,1 одсто, као и других сировина, укључујући каучук који је поскупео чак 2,1 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару