Отворена Француско-српска привредна комора

На стратешки начин, 2009. година треба да обележи почетак препорода француско-српских односа, изјавио француски амбасадор у Београду Жан-Франсоа Терал на отварању Француско-српске привредне коморе.

Амбасадор Француске у Београду Жан-Франсоа Терал изјавио је на инаугурацији Француско-српске привредне коморе, да је 2009. година почетак јачања француско-српских односа, док су челници Коморе оценили да ће она знатно помоћи француским предузећима која желе да инвестирају у Србији.

 

"За нас, на стратешки начин, 2009. година треба да обележи почетак препорода француско-српских односа", изјавио је Терал и подсетио да је замајац тог процеса био сусрет председника Србије и Француске Бориса Тадића и Николе Саркозија у мају.

Србија је, према његовим речима, најважнија земља у региону и, после многих тешких тренутака, политичка ситуација у њој се у последње две године стабилизовала, а и европска перспектива је много јаснија, па је реално очекивати долазак нових инвеститора.

Терал је рекао да је уверен да ће Комора, која у овом тренутку броји више од 80 чланова, бити моћан инструмент који ће помоћи француским предузећима да се развијају у Србији, али је нагласио да је за то потребно време.

"Улагања Француске су до сада достигла 500 милиона долара, а француске компаније запошљавају 6.000 радника у Србији, што је само део искоришћеног потенцијала који постоји у сарадњи двеју земаља", додао је Терал, а наведено је у саопштењу Коморе.

Промовисање предности инвестирања у Србији

Председник Француско-српске коморе, директор "Финдоместик банке" Ерик Бланштет, указао је на значај пријема Коморе, у јуну, у Унију француских привредних комора у иностранству, моћну приватну мрежу француских предузећа у свету која има 114 чланица у 78 земаља.

"Често организујемо састанке на којима учествују чланови Парламента, политичари и министри надлежни за економска питања у Србији, што нам пружа могућност да с њима размотримо разне актуелне теме. Страни инвеститори и наши чланови могу на тим састанцима да, у непосредном контакту, изнесу предлоге државним представницима", казао је Бланштет.

Законски заступник Коморе, директор компаније "Даноне Адријатик" Небојша Радаковић, рекао је да ће се Комора врло активно бавити промовисањем предности инвестиција у Србији, посебно код француских предузећа, али и да ће помагати домаћим предузећима да пласирају своје производе на француско тржиште.

За Србију је то важно јер ће потенцијални инвеститори у Француској имати кредибилан извор информација о пословању у нашој земљи, рекао је Радаковић.

Потпредседник Коморе, директор предузећа "Лафарж Беочинска фабрика цемента" Костен Борк, приметио је да је Комора већ постала спона коју заинтересоване компаније у Француској контактирају да би се информисале о ситуацији у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару