Синдикати за наставак преговора о отказима

Уколико се закони о смањењу броја запослених у администрацији усвоје без преговора са синдикатима, Савез самосталних синдиката Србије најављује протесте.

Начин на који држава покушава да смањи број запослених у републичкој управи и локалној самоуправи за синдикате и даље је неприхватљив. Они захтевају да се повуку из процедуре предложени нацрти закона и да се уз социјални дијалог уради нова верзија. У противном, најављују протесте и штрајкове.

У републичкој администрацији ради 30.640, а на нивоу локалне самоуправе укључујући и јавна предузећа и комуналне службе 103.000 радника. Нацртима о одређивању максималног броја запослених, предвиђа да се тај број од нове године смањи за 13.000.

Уз то, реформом правосуђа без посла би требало да остане још 2.000 људи. Синдикати нису против смањења броја радника али јесу против начина на који држава то хоће да уради, без консултација с њима.

Савез самосталних синдиката Србије саопштио је да очекује наставак преговора са Владом Србије. Председник СССС-а Љубисав Орбовић рекао је на конференцији за новинаре да "разговори са гранским синдикатима на ту тему уопште нису вођени" и навео да "има простора" да се усвајање Закона о смањењу броја запослених у државној администрацији од стране Владе Србије, најављено за четвртак, 8. октобар, одложи.

"Начин на који је предложена рационализација, за нас је неприхватљив", рекао је Орбовић и истакао да СССС "нема намеру да зауставља рационализацију", већ хоће да решење нађе "на миран начин", кроз институције система.

Према његовим речима, на сасатанку представника репрезентативних синдиката са премијером Мирком Цветковићем и министром економије Млађаном Динкићем пре неколико дана представљени су нацрти закона о одређивању максималног броја запослених у републичкој, односно локалној администрацији, али о њима "није разговарано".

Преговори важни због утврђивања критеријума рационализације

Орбовић је рекао да би требало наставити преговоре, како би се одредили критеријуми за рационализацију броја запослених, одредио социјални програм, односно висина надокнаде који ће бити проглашени технолошким вишком.

Одлуку о евентуалном штајку или протесту, уколико Влада Србије усвоји нацрте закона без наставка разговора, донеће грански синдикати, односно Синдикат управе Србије и Синдикат комунално-стамбене делатности Србије, објаснио је Орбовић.

"СССС ће у потпуности подржати одлуке тих синдиката", казао је Орбовић и навео да ће позвати и све друге да се придруже у знак солидарности.

Додао је и да нацрти закона нису били на Социјално-економском савету, иако је предлагач закона дужан да добије мишљење Савета.

Према његовим речима, ни ресорни министри нису упознати са законима, а нису разговарали ни са гранским синдикатима о предложеним решењима, иако је премијер Србије дао налог за то.

Његош Потежица из Синдиката управе наводи да одлуку о протесту постоји, а да зависи када ће бити активирана. "Ми имамо критеријуме и висине отпремнина и у ситуацији смо да помогнемо, а не да излазимо на улицу".

И дуги грански синдикати најављују протесте али ће пре тога покушати да с владом постигну договор кроз социјални дијалог.

Министар рада и социјане политике Расим Љајић каже да је идеја била да се Закон у четвртак усвоји на влади и да се онда проследи скупштини на даље усвајање. "У сваком случају предстоји још једна рунда разговора са синдикатима након примедби које су они доставили", наводи Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару