Долар све мање привлачан

Због пада вредности долара као последица економске кризе, неколико земаља планира да трансакције нафтом више не обрачунава у америчкој валути, пише британски "Индипендент".

Глобална финансијска криза, која је избила прошле јесени, изазвала је прави економски земљотрес у свету, а једна од последица такве нагле промене су и планови низа земаља да трансакције нафтом више не обрачунавају у доларима, пише лондонски дневник "Индипендент".

Лист указује да се појачано неповерење према америчкој валути огледа у већ јавно саопштеним намерама Кине, Русије, Француске, Јапана и више држава из региона Залива, да своје нафтне трансакције обрачунавају у националним новчаним једницама, или некој врсти валутне корпе, а не у доларима.

Није тешко схватити зашто извозници нафте желе да се удаље од долара, истиче "Индипендент", уз напомену да је вредност "зелене валуте" нагло пала од прошле године, као и да би тај тренд лако могао да се настави због растућег америчког буџетског дефицита.

Лако је видети и зашто Кина жели светски трговински систем који не би почивао само на долару, већ и на другим валутама, пише лондонски дневник.

Пекинг последњих десет година претвара свој огроман трговински суфицит у обвезнице америчке владе и други доларски капитал и Кина би претрпела значајне губитке када би вредност долара још више пала, објашњава "Индипендент".

Значај планова за нови систем обрачунавања много је шири, додаје лист и подсећа да се од Другог светског рата готово сва међународна трговина обрачунавала у доларима, што је била логична последица америчке економске доминације.

САД нису, међутим, више доминантна економска сила као некад.

Финансијска криза оставила је Америку у великим дуговима који су битно смањили пројектовани раст у највећој светској привреди.

Земље са брзо растућим привредама, попут Кине, Бразила и Индије, много боље су, у поређењу са САД, пребродиле текућу финансијско - економску кризу, констатује "Индипендент".

Британски лист стога закључује да је предлог о увођењу нових обрачунских валута плод не само конкретних финансијских рачуница, већ и одраз новог светског економског поретка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару