Зајам Србији од 400 милиона долара

Светска банка одобриће Србији зајам од 400 милиона долара за помоћ буџету, рекао министар економије Млађан Динкић. Српски модел субвенционисаних кредита оцењен као оригиналан на округлом столу "Повратак бизнису" у Истанбулу.

Потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић најавио је у Истанбулу да ће Светска банка одобрити Србији зајам од 400 милиона долара за помоћ буџету.

Динкић је о подршци за буџет Србије и финансирању пројеката на Коридору 10 разговарао са потпредседником Светске банке за Европу и централну Азију Филипом ле Уреуом.

Министар је навео да ће 200 милиона долара за помоћ буџету Србије бити одобрено 17. новембра на састанку Одбора директора Светске банке, док ће још 200 милиона долара бити намењено буџетској подршци у 2010. години.

Подсетио је и да је Светска банка за изградњу Коридора 10 у Србији одобрила кредит од 388 милиона долара.

"Очекујемо да тендер буде завршен до краја овог месеца када ће бити изабран и извођач радова на обилазници око Димитровграда. План Владе Србије је да се комплетан Коридор 10 заврши до пролећа 2012. године, што подразумева аутопут од Хоргоша до Димитровграда", прецизирао је Динкић.

Са потпредседником Светске банке за Европу и централну Азију разговарала је и министарка финансија Диана Драгутиновић, која је представила план наставка преговора са ММФ-ом.

Округли сто "Повратак бизнису"  

Потпредседник Владе, који борави у Истанбулу, где ће 6. и 7. октобра учествовати на годишњем заседању Светске банке и  Међународног монетарног фонда, говорио је данас на округлом столу "Повратак бизнису".

Динкић је био једини представник земаља централне и источне Европе на том скупу на којем су учествовали су министри земаља које успешно превазилазе светску економску кризу.

Српски модел програма субвенционисаних кредита, кроз који је пласирано око милијарду евра уз услов да се радници не отпуштају, оцењен је као оригиналан и један од најуспешнијих модела, наводи се у саопштењу.

У присуству 450 делегата из 186 земаља, Динкић је рекао је да очекује сељење капитала из развијенијих земаља у Србију, због атрактивног пословног амбијента и уговора о слободној трговини. 

Динкић је рекао и да очекује велике инвестиције у Србији у аутомобилску индустрију, као и у телекомуникације и у информационе технологије, наводи се у саопштењу Министарства еконмије.

Средњој и источној Европи потребна помоћ

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Светска банка оцениле су да ће земље средње и источне Европе морати да се суоче са озбиљним изазовима пре него што превазиђу кризу.

У извештају о помоћи централној и источној Европи, представљеном у Истанбулу, наводи се да ће ЕИБ, ЕБРД и Светска банка наставити да помажу том региону у опоравку привреде.

Те велике финансијске институције су до краја септембра одобриле 16,3 милијарде евра у оквиру помоћи финансијском систему 10 земаља чланица ЕУ из средње и источне Европе, земљама западног Балкана, међу којима је и Србија, и Турској. Програм подршке за 2009. и 2010. годину покренут је у фебруару.

ЕИБ, ЕБРД и Светска банка су се у оквиру програма подршке централној и источној Европи обавезале да ће у 2009. и 2010. године одобрити укупно 24,5 милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару