Нема мањег буџета за неразвијене општине

Неће бити смањивана планирана средства од две милијарде динара за развој ифраструктуре у 40 најнеразвијених општина у Србији, рекла министарка за НИП Верица Калановић. Пројекат улагања у неразвијене општине биће настављени и у идућој години.

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић изјавила је да раније одобрена средства у износу од две милијарде динара за развој ифраструктуре у 40 најнеразвијених општина у Србији у овој години неће бити смањивана, као и да ће ти пројекти бити настављени и у идућој години.

"Од 143 пројекта 137 је у фази реализације са овим или оним степеном, било да се ради о потписивању уговора, почетку радова, до тога да радови увелико теку", рекла је Калановићева у Крагујевцу на састанку са председницима 40 најнеразвијених општина у Србији.

Наглашавајући да ће ти пројекти бити завршени до краја ове године, Калановићева је подсетила да је највећи одобрен пројекат у овој години изградња моста у Пријепољу, на реци Лим, чија је предрачунска вредност 107 милиона динара.

Како је навела, међу вреднијим пројектима су и изградња алтернативног пута у индустријској зони у Дољевцу, решавање питања водоснабдевања у општинама Житиште и Пландиште.

Калановићева је истакла и да се у поступку јавних набавки уштедело око 200 милиона динара, који ће се пласирати у оне општине које су најбоље одрадиле пројекте.

Најављујући састанке и у наредном периоду у различитим градовима Србије, Калановићева је на састанку са председницима општина, рекла и да је кроз те пројекте, "на жалост разоткривена сва наша неспособност да ефикасно и брзо решавамо све пројекте".

"Нема шале у трошењу државних пара и оне се неће трошити онако како је било пре успостављања Министарства за Национални инвестициони план", поручила је министарка.

 Како се на састанку чуло, више од 25 одсто пријављених пројеката за финансирање из НИП-а у 2010. години пријавиле су општине које су по степену развијености сврстане у групу најнеразвијених, а вредност тих пројеката већа је од 27 милијарди динара.

Развој инфраструктуре у 40 најнеразвијених општина

Програм "Развој инфраструктуре у 40 најнеразвијених општина" иницирало је у марту ове године Министарство за Национални инвестициони план, које ће у овој и наредних година у тим општинама градити путне мреже, комуналну, образовну и спортску инфраструктуру.

Према подацима програма "Развој инфраструктуре у 40 најнеразвијених општина у Србији" неасфалтираних путева који премашују проценат од 90 одсто је у општинама Трговиште, Тутин, Црна Трава и Босилеград.

Канализација уопште не постоји у општинама Блаце, Жагубица, Житиште, Мало Црниће и Пландиште, а највећих проблема у водоснабдевању имају мештани Лебана, Рековца, Дољевац, Владичин Хан, Сврљиг, Сјеница.

Састанку са председницима општина присуствовао је и државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Дејан Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару