Г7 у Истанбулу о кретању светских валута

Уочи редовног годишњег заседања ММФ-а и Светске банке, министри финансија групе седам индустријски најразвијенијих земаља света састају се у Истанбулу. Главне теме скупа су кретање светских валута и глобални економски дебаланси.

Министри финансија групе седам индустријски најразвијенијих земаља света (Г7) састају се на редовном, али необично кратком, састанку уочи редовног годишњег заседања Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке у Истанбулу.

Главна тема скупа Г7 коме ће присуствовати и гувернери централних банака "седморке" (САД, Јапан, Немачка, Велика Британија, Француска, Италија и Канада) биће расправа о глобалним економским дебалансима и о више других макроекономских проблема, укључјући кретање курсева водећих светских валута, пренела је агенција Кјодо.

Јапански званичници су уочи скупа најавили да ће финансијски лидери Г7 у Истанбулу дати подршку закључцима са самита вођа групе 20 индустријски најразвијенијих земаља и држава са привредама у наглом успону (Г20), који је одржан 24. и 25. септембра у Питсбургу.

На самиту Г20 је закључено да садашње владине програме за стимулацију привреда треба спроводити све док се ситуација у глобалној економији у потпуности не стабилизује.

ММФ је, у четвртак објављеној најновијој полугодишњој прогнози кретања у глобалној привреди, проценио да ће светска економија ове године остварити негативан раст од 1,1 одсто и експанзију од 3,1 процента у 2010.

У претходној, априлској прогнози, експерти ММФ су предвиђали за ову годину нешто већи пад глобалне привредне активности - од 1,4 процента, док су за 2010. прогнозирали умеренији раст од 2,5 одсто.

Учесници трговине на глобалним валутним берзама ће, према процени аналитичара на девизном тржишту у Токију, пажљиво ослушнути шта ће сутра закључити финансијски руководиоци Г7 поводом најновијих, оштрих колебања курсева долара, евра, јена и других јаких валута.

Најнижи ниво долара у протеклих девет месеци

Јапански министар финансија Хирохиша Фуџи је, међутим, уочи одласка у Истанбул изјавио да на скупу Г7 неће захтевати расправу о претераном јачању јена на рачун долара.

Америчка валута се крајем прошле и почетком ове седмице спустила до границе од 88 јена, што је био најнижи ниво "американца" у протеклих близу девет месеци.

"Ја нећу дотаћи то питање", одговорио је Фуџи новинарима који су се непосредно уочи његовог одласка за Истанбул интересовали да ли намерава на том скупу да покрене расправу о јачању јена, које наноси велику штету јапанским извозницима, посебно кад је реч о пласману њихове робе на америчко тржиште.

Фуџи, који ће на скупу у Истанбулу представљати Јапан заједно са гувернером Централне банке Масакијем Ширакавом, намерава да информише своје колеге из Г7 о мерама које је нова јапанска влада предузела у циљу јачања унутрашње тражње.

Данашњи скуп министара финансија и гувернера централних банака Г7, који би према неким најавама могао да потраје свега три сата, претходиће серији састанака чалница ММФ и Светске банке, укључујући и дводневно годишње заседање тих финансијских институција, у уторак и среду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару