Нови планови за рафинерију у Смедереву

Српска "Tранснафта" потписала са америчко-холандским конзорцијумом "Комико оил" меморандум о намерама за изградњу нафтовода од Панчева до Смедерева. Планирана дужина нафтовода је 34 километра, а капацитет три милиона тона нафте годишње.

Представници јавног предузећа "Транснафта" и америчко-холандског конзорцијума "Комико оил" потписали су меморандум о намерама о градњи рафинерије нафте у Смедереву.

"Данашњи меморандум је наша јасна намера и спремност да урадимо то. Он ће ступити на снагу када га управни одбори наших двеју компанија потврде. Надам се да ће то бити убрзо. Онда ћемо сви скупа покушати да реализујемо тај пројекат. То је и наш пословни интерес и интерес државе Србије", каже председник Управног одбора "Транснафте" Братислав Чеперковић.

У америчко-холандској компанији истичу да им је главни циљ изградња смедеревске рафинерије, инвестиције вредне 250 милиона долара и обећавају да ће је направити за три године.

"Према европским директивама 2014. године, гориво евро 6 ће постати стандард. Реците ми, колико је балканских рафинерија спремно да то ураде до тада. Много је лакше поставити циљ него га реализовати. Зато смо одлучили да искористимо гринфилд инвестиције", истиче Венцислав Иванов члан УО "Комико оил".

Планирана дужина нафтовода Панчево - Смедерево је 34 километра, а капацитет три милиона тона нафте годишње.

"Транснафта", иначе, спрема неколико пројеката нафтовода кроз Србију. Тренутно се раде студије изводљивости, а циљ је да се север повеже са југом земље.

"Циљ је да Србија постане место одакле ће моћи нафтне деривате на један брз, јефтин и еколошки исправан начин дистрибуирати ка балканским тачкама, пре свега мислим на тачку која се зове Ниш и тачку која се зове Сомбор и даље ка неким другим регијама, каже Срђан Михајловић директор "Транснафте".

Транснафта у Србији је и носилац посла за изградњу Паневропског нафтовода Констанца- Панчево -Трст.

Румунија и Србија уплатиле су оснивачки капитал за заједничку компанију, чека се још Хрватска. Конкретније послове у тој инвестицији три земље најављују током идуће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару