Г20: Напредак у спречавању финансијског колапса

Лидери Групе 20 саопштили после састанка у Питсбургу да је учињен велики напредак у заједничким напорима да се предупреди глобални финансијки колапс али и нагласили да има још пуно тога да се уради.

После састанка у Питсбургу, лидери групе најразвијенијих земаља, саопштили да је учињен велики напредак у заједничким напорима да се предупреди глобални финансијки колапс али и нагласили да има још пуно тога да се уради.

Обраћајући се после самита, на којем су се састали председници или премијери најразвијенијих економија и највећих држава у развоју, амерички председник Барак Обама казао је да је постигнут договор да се задржи програм помоћи како би се осигурао опоравак светске економије.

"Финансијска тржишта су поново оживела и ми смо спречили да се криза даље прошири на развијени свет. Ипак, сви знамо да има још доста да се уради", казао је Обама који је био и домаћин скупа у Питсбургу.

Обама је додао да је координираном акцијом спречен губитак милиона радних места и свет врацхен на пут економске одговорности.

"Идући напред не можемо више толерисати економију банкротства која је била карактеристика прошлости", казао је Обама на конференцији за новинаре и додао да се, уколико се жели постићи економски раст, више не сме бити попустљив и чекати кризу да би се сарађивало.

Лидери Г20 сагласили су се и око тога да се банкама више не дозвољава систем вишегодишњих бонуса, јер такав наццин пословања представља ризичне инвестиције.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер прецизирао је да је плате и бонусе у банкарском сектору потребно ограничити пре краја године.

"Мислим да постоји широки консензус међу економистима и пословним људима да у Америци и широм света почињемо да видимо знаке економског раста, а и извоз је у порасту", рекао је Гајтнер.

"Постигли смо договор о реформи ММФ-а, како би се мањим земљама дала већа могућност управљања у тој институцији, рекао је Жозе Мануел Барозо председник Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару