Читај ми!

Олакшице за струју уз потврду о примањима

За обнављање захтева којима се остварују олакашице за струју, најсиромашнији грађани Србије требало би само да поднесу потврду о висини месечних примања, рекла је за РТС Ксенија Хајдуковић из Министарства енергетике. То Министрство тражи од ЕПС-а да се обрачунски период убудуће не повећава.

Министрство енерегтике тражи од ЕПС-а да се обрачунски период убудуће не повећава, а социјално угрожене грађане позива да обнове захтев за бесплатну струју.

Више обрачунских дана, али и више скупљих киловата, по ЕПС-овој анализи увећало је рачуне. Бројила су читана и на 33 дана, а има случајева где је тај период знатно дужи јер су бројила читана од 5. до 8 јануара.

Ксенија Хајдуковић из Министарства енергетике рекла је да је ово био само још један позив ЕПС-у да се у потпуности окрене својјим потрошачима.

"Поштујемо одлуки ЕПС Снабдевања али тражићемо да се број дана обрачуна више не побвећава. Обрачун мора трајати онолико колико траје тај месец", рекла је Хајдуковићева.

Статус енергетски заштићених потрошача, који имају олакшице за плаћање струје,гаса и грејања, може да оствари око 350 хиљада најсиромашнијих грађана, али је у прошлој години попусте користила тек петина угрожених домаћинстава.

Захтеви за бесплатних 120 до 250 киловат сати струје месечно истекли су у децембру. Сви који по приходу и броју чланова остварују то право морају поново да поднесу захтев како би ушли у базу социјалних енергетских карти.

"Добра вест је да грађани за добијање новог захтева, новог уверења за добијање статуса заштићеног купца више не морају да прикупљају сву докуметацију као када су се први пут пријављивали. Довољно је да дођу са својом потврдом о висини примања у надлежну установу локалне самоуправе или у свој центар за социјални рад", рекла је Хајдуковићева.

Многи нису ни поднели захтев јер нису имали две до три хиљаде да плате таксе за зхтев.

До сада је око 20 локалних самоправа ослободило најсиромашније грађане плаћања те дажбине, а у ресорном министрству кажу да разговарају и са другим локалним властима да реше тај проблем. Они који имају бесплатан гас и струју не морају да подносе захтев, јер он важи током целе грејне сезоне од октобра до априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи