Читај ми!

Орбовић: Радуловић зауставио привреду

Министар Саша Радуловић је у потпуности зауставио рад привреде, каже председник Самосталног синдиката Љубисав Орбовић и истиче да министар није прихватио ниједан разговор са синдикатима када је реч о закону о раду.

Председник Самосталног синдиката Љубисав Орбовић рекао је гостујућу у Дневнику РТС-а, да је министар привреде Саша Радуловић у потпуности зауставио рад привреде.

"Реч је о суштинским питањима. За ових неколико месеци колико је на челу једног врло значајног министарства, потпуно је блокирао рад привреде Србије и то оставља последице", истиче Орбовић.

Орбовић је рекао да је Радуловић зауставио рад привреде, тражећи стално неке нове податке и бавећи се администрацијом, а не решавајући ниједан проблем. Упозорава да смо дошли до сегмента када је привреда Србије потпуно заустављена са тенденцијом да се зауставе и она предузећа која су доскоро радила и производила.

"Министар Радуловић није прихватио ниједан разговор са синдикатима о закону о раду, или о ком другом питању из своје надлежности. Оно што је радио - само је био на неком скупу у предузећу у реструктурирању, и то је под притиском дошао, и више са нама није имао контакт", каже Орбовић.

Председник Самосталног синдиката каже да о закону о раду није било речи ни са ресорним министарством Јована Кркобабића и да су предлози који су стизали за тај закон били све гори и гори.

"Није довољна једна страна и то што се неко појави на телевизији и каже да позива на дијалог и да треба разговарати. Требало би неко да позове некога да дође. Нико нас није позвао. Никада није било разговора ни са једним министром, нити са било којим представником Владе", каже Орбовић.

"Ми смо учествовали у јавној расправи. Дошли смо, а они нису одржали јавну расправу. Ми смо изашли из комисије јер нисмо желели да будемо део 'онога' који предлаже овакав закон и то је било наше право. Били смо одговорни и дошли тамо, видели шта је у питању и рекли да то за нас није прихватљиво", објашњава Орбовић.

Истиче да постоје три групе проблема због којих нови закон није прихватљив за синдикате.

Први део проблема је финансијски и тиче се смањења зарада свих запослених у Србији. Други део су права запослених, што подразумева повећавање радне недеље и прековременог рада у наредном периоду. И трећи део је укидање колективног уговора.

"Алтернатива је да седнемо и заједно направимо закон о раду како бисмо дошли до најбољег решења. Ту би требало да дођу и представници Владе и представници послодаваца. То је покушај наметања решења на силу и покушај уништавања, између осталог и синдиката, да би такав закон могао да се спроведе", тврди Орбовић и каже да синдикати очекују да Радуловић поднесе оставку.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи