На више фронтова против Закона о раду

Синдикати нису постигли договор о заједничком наступу у борби против новог Закона о раду. Сва одговорност за судбину закона остаје на два репрезентативна синдиката. Од премијера траже да смени министра привреде, кога сматрају главним креатором лоших решења у нацрту о закону.

Нема договора о заједничком наступу свих синдиката, у борби против новог Закона о раду. До састанка који је тражио Српски синдикални фронт није дошло.

По свему судећи, сва одговорност за судбину закона остаје на два репрезентативна синдиката Самосталном и синдикату Независност, који од преседника Владе траже да смени министра привреде, кога сматрају главним креатором лоших решења у Нацрту о закону.

Мимо обичаја, догодило се да гост, Синдикални фронт сазива састанак код домаћина, Самосталног синдиката. Сусрет је изостао јер је лидер највећег синдиката преко медија послао поруку да је то непотребно.

Жељко Веселиновић из УСС Слога каже да су хтели да покажу да сујете уопште нису важне и да су хтели да пруже Самосталном синдикату руку сарадње. "Тим једним гестом смо се најавили чак и да дођемо код њих", рекао је Веселиновић.

Лидер највећег синдиката Љубисав Орбовић свој став поткрепљује тврдњом да су два репрезентативна синдиката већ далеко одмакла у обарању најављеног закона па би деловање, на два-три синдикална фронта било и корисније.

Лидер другог репрезентативног синдиката Независност, Бранислав Чанак иако је дошао на снимање, одбио је да нам да изјаву када је видео да су ту и представници синдиката који су иницирали данашњи састанак.

Ранка Савић из синдиката АСНС каже да ће одговорност Самосталног и Независног синдиката бити апсолутно највећа.

"Ми нећемо наше чланство и раднике Србије оставити без заштите, много би било боље да смо то радили заједно у јединственом фронту. Овако ће наши резултати као и до сада бити парцијални", каже Савићева.

Међу решењима у Нацрту закона је и могућност да послодавац одбије да пропише обавезу синдикалних чланарина, нижи цензус за репрезентативност што би омогућило да се број синдиката који учествују у социјалном дијалогу повећа, и да синдикални функционери више немају заштиту од отказа, годину дана од престанка функције.

Министар привреде Саша Радуловић за кога синдикати тврде да је кумовао свим неповољним решењима, каже да за нове предлоге још није касно, и да их треба упутити Министарству рада.

Радуловић каже да је постојала јавна расправа коју су спречили синдикати.

"И без обзира на све то Министарство рада је прикупило предлоге укључујући и оне из медија, и ради на тексту закона који очекујемо да ће ускоро бити завршен и након тога ће се тестирати заиста спремност владајуће већине да се спроведу реформе, јер једино кроз усвајање закона који су нам неопходни може да дође до усвајања закона", поручује Радуловић.

Претходних дана из Владе су се чули позиви репрезентативним синдикатима да се врате у радну групу задужену за писање закона.

Одговор синдиката био је "чекамо званичан позив", а потом и званичан захтев премијеру да смени министра привреде, због, како тврде, погубне економске политике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи