ЕПС: Децембарски рачуни без грешке

У децембарским рачунима за струју нема системске грешке, а потрошња струје у децембру је била 24 одсто већа него у новембру, показала контрола коју је спровело "ЕПС Снабдевање". На већу потрошњу утицали су празници и спољне температуре, наводи то предузеће.

Дан после захтева министарке енергетике да се провере увећани децембарски рачуни за струју, "ЕПС Снабдевање" спровело је контролу која је показала да у рачунима нема системске грешке. Неки потрошачи добили су веће рачуне јер је, кажу, потрошња струје у децембру била 24 одсто већа него у новембру.

"ЕПС Снабдевање" образлаже да повећање износа у динарима није директно сразмерно повећању потрошње у киловат-часовима, већ да је условљено зонама.

И минимално повећање потрошње неког купца може да утиче да купац из зелене зоне пређе у плаву и црвену, што повећава износ рачуна. Тарифним системом одређено је да се растом потрошње у киловат-часовима износ рачуна прогресивно повећава.

Наводе и да је потрошња струје у децембру увек знатно већа него у новембру, на шта, подсећају, утичу празници и спољне температуре.

Измерене средње месечне температуре у Београду на локацији Карађорђев парк у новембру су биле 9,8 степени, а у децембру три степена Целзијуса.

Рачуне је, кажу, додатно увећао и обрачунски период - за новембар између 29 и 30 дана, а за децембар између 31 и 33 дана.

Због одсуства власника и неприступачних мерних места, код неких купаца није било могуће очитавање планираном динамиком, па је рађено и додатно очитавање од 5. до 8. јануара.

Сваки купац има право на рекламацију ако има и најмању сумњу у исправност рачуна, јер увек постоји могућност да дође до грешке у појединачним случајевима.

Поводом упозорења Националне организације потрошача да је неоверено два милиона бројила, у ЕПС-у тврде да неоверена бројила нису аутоматски и неисправна.

Таква бројила, кажу, не могу да буду разлог већих рачуна. Ипак, сви који сумњају у тачност мерења могу да се обрате Дирекцији за мере и драгоцене метале.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи