Читај ми!

Светска економија на прекретници

Са прошлогодишњих 2,4 одсто, светски економски раст ће се ове године повећати на 3,2 одсто. Светска банка прогнозира да светска економија коначно креће путем раста без повратка.

Према прогнози Светске банке, ове године ће економски раст у свету бити већи од раније очекиваног - 3,2 одсто. Замах ће јој највише дати развијене земље које коначно превазилазе последице дугогодишње кризе.

Од економије се живи, све остало нас се не тиче, кажу Французи на јучерашњи говор свог председника.

Утолико је више значајна прогноза Светске банке да светска економија коначно креће путем раста без повратка.

Светски економски раст ће се са прошлогодишњих 2,4 одсто ове године повећати на 3,2 одсто, да би се следеће две године учврстио на 3,4, односно 3,5 одсто.

Аутор извештаја Светске банке Ендрју Бернс каже да ће први пут у последњих пет година, богате економије убрзати и допринети светском економском расту на начин на који нису дуже време.

"Очекујемо значајно убрзање америчке економије са прошлогодишњих 1,8 на 2,8 одсто ове године. У еврозони је слична прича, једино су бројке различите: од минус 0,4 одсто на 1,1 одсто. То је добро и за земље у развоју, пошто њихов извоз на тржишта развијених земаља може да буде много већи него раније", објашњава Бернс.

Још је боље то што не треба очекивати компликације - како кажу у Светској банци, чудан је свет у коме живимо када се за добру вест сматра та да ће економска ситуација бити уједначена, такорећи досадна.

То није изненађење, јер се тако нешто догађа после периода економских проблема. Зато се, уочи Светског економског форума, који следеће седмице у Давосу окупља светску политичку и пословну елиту, најављује промена погледа на економску стварност.

Председавајући Светског економског форума у Давосу Клаус Шваб наводи да су нам прошле године свима мозгови били преокупирани кризом евра.

"Ове године на дневном реду су три ствари: опрезан оптимизам, умањена очекивања и много знаних непознаница. Желимо да притиснемо дугме за ресетовање - још смо заглављени у управљању кризом, уместо да гледамо у будућност", додаје Шваб.

Обазрив оптимизам је у складу са коментаром Светске банке да могућа опасност по светску економију прети од фискалне несигурности у Америци, ако опоравак еврозоне буде дужи од очекиваног или се кинеска политика реструктурирања покаже неуспешном. Сви се надају да ће могућа опасност остати - немогућа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи