Нови рок за достављање планова предузећа

Јавна и државна предузећа у реструктурирању нису до краја године доставила предлоге пословних планова за 2014. годину, па им је дат нов рок - 25. јануар, саопштено је из Министарства привреде.

Министарство привреде Србије саопштило је да јавна предузећа и државна предузећа у реструктурирању нису до 31. децембра 2013. године испунила обавезу да доставе предлоге пословних планова за 2014. и дат им је рок да то учине до 25. јануара.

Јавна и државна предузећа, како се наводи у саопштењу, треба да доставе податке и о томе да ли су у 2013. години исплаћивала 13. плата, и у ком износу.

Додаје се да Министарство привреде од њих тражи и примерак колективног уговора, списак активних синдиката и број њихових чланова, као и трошкове сваког од синдиката који су у претходној години ишли на терет предузећа.

Министар привреде Саша Радуловић упутио је пословодствима јавних и државних предузећа допис у ком је прецизирано шта треба да садрже и како треба да изгледају пословни планови за 2014. годину.

Финансијски извештаји за 2013. и финансијски планови за 2014. годину треба да буду урађени у складу са међународним рачуноводственим стандрадима, како би се приказала реална и фер тржишна вредност имовине предузећа.

Досададашњи уобичајени начин обрачуна имовине предузећа, како је указало Министарство привреде, био је такав да је приказивана нижа вредност имовине, чиме су највише оштећени буџети локалних самоуправа, јер се порез на имовину плаћао на књиговодствену вредност.

Пословним планом јавних и државних предузећа, како је препоручило Министарство привреде, потребно је предвидети мере за унапређење корпоративног управљања.

Пословодству је скренута пажња на непосредну одговорност у планирању режијских расхода.

У плану за 2014. годину предузећа би требало потпуно да изоставе расходе за спонзорства, донације и помоћи, као и да максимално смање трошкове за репрезентацију, рекламе и маркетинг, а финансијски план не треба да предвиђа ни 13. плату у 2014. години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи