Нови Сад добија термоелектрану-топлану

Потписан Протокол о изградњи термоелектране-топлане у Новом Саду. За нас битна енергетска стабилност, рекао градоначелник Милош Вучевић.

У Влади Србије потписан је Протокол о преговорима за пројекат изградње термоелектране-топлане Нови Сад. Термоелектрану треба да гради конзорцијум три компаније, грчке "Метка", словачки "ГГЕ" и руска "Оптима Енергострој".

Топлана ће обезбедити и проиводњу струје и грејање Новог Сада. Протокол са инвеститором потписали градоначелник Новог Сада, директор ЕПС-а и новосадска "Енергија".

"Град Нови Сад изражава задовољство што улазимо практично у завршну фазу једног пројекта који је започео практично пре седам година. За нас је кључно питање енергетске стабилности", рекао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Роланд Тoт из Конзорцијума инвеститора за ТЕ ТО Нови Сад рекао је да су срећни што је после неколико месеци застоја пројекат поново кренуо.

"Ми смо спремни и орни за рад. Прва фаза вредности пројекта је 220 до 240 милиона евра", рекао је Роланд Тoт.

Уговор о улагању у Термоелектрану-топлану (ТЕ-ТО) Нови Сад требало би да буде потписан најкасније до краја априла, најавила је данас министарска енергетике Србије Зорана Михајловић.

Она је на конференцији за новинаре после потписивања Протокола о преговорима за закључење уговора о улагању у реконструкцију ТЕ-ТО "Нови Сад" казала да ће тај пројекат омогућити да Нови Сад добије енергетску стабилност, довољно топлотне енергије, а Електропривреда Србије додатне количине електричне енергије.

Михајловићева је казала да тренутно не може да се говори о ценама струје и грејања који ће се добијати из ТЕ-ТО "Нови Сад" и да ће то бити договорено током преговора који би требало да буду завршени током марта.

"Најважније је да све то буде економски исплативо. Није више у питању само енергетска безбедност, већ и економска безбедност, односно да оно што радимо и производимо доноси профит", казала је Михајловићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи