Читај ми!

Мањи трошкови, подстицај грађевинарству

Вредност изведених грађевинских радова у прошлој години за готово трећину је мања него у 2012. Вредност уговорених радова мања је за четвртину. Да би се подстакло грађевинарство потребно је смањити бирократију, трошкове и пореско оптерећење, каже министар привреде Саша Радуловић.

Изградња неопходне инфраструктуре и стамбеног простора на целој територији земље могла би да буде један од значајнијих развојних пројеката у земљи. Међутим, и током 2013. године грађевински сектор наставио је негативне трендове, што показују и статистика и оцене и прогнозе грађевинара. 

Према последњим подацима, вредност изведених грађевинских радова у прошлој години за готово трећину је мања него у 2012. Вредност уговорених радова мања је за четвртину. 

У грађевинској оперативи Србије било је преко 100 хиљада запослених, а сада их је око 50 хиљада. Ове школске године у први разред Грађевинске школе уписано је осам ученика који уче за зидара и пет за армирача, а то је једина школа за та занимања у Србији.

"Грађевинарство на тај начин нестаје, а тешко се и скупе радници. Кад бисмо сад требали да много радимо нешто за иностранство оно што нам је неопходно потребно не бисмо лако скупили људе", каже Душан Симовић из "Симекс инжињеринга".

Према његовим речима, успевају да послују 15 одсто од онога што је било некада.

Према анализама тржишта некретнинама, у Србији је годишње потребно око 25.000 станова, а тренутно је више од 300.000 домаћинстава која немају решено стамбено питање. Ипак, из године у годину све мање се гради.

Према издатим грађевинским дозволама, број изграђених станова у 2013. години је мањи 26 одсто него у 2012. години, а за толико је мања и површина станова.

"Ако знамо да 50 индустријских грана везује грађевинска оператива за себе, да учествују у БДП-у близу 40 посто, све вам цифре говоре докле смо дошли. Велике филозофије нема како да се изађе из овога. Значи, велики инфраструктурни послови - наши прорачуни су да само у инфраструктури у овом моменту може да се инвестира за оно што је неопходно преко 20 милијарди евра", рекао је Горан Родић из Грађевинско-индустријске комора Србије.

Да би се подстакло грађевинарство потребно је смањити бирократију, трошкове и пореско оптерећење, каже министар привреде Саша Радуловић.

Радуловић каже да се део грађевинске индустрије налази у озбиљним проблемима ликвидности.

Према његовим речима, неопходно је санирати та предузећа, од којих је доста њих у рестуктрурирању, која су изашли из лоших приватизација, па су поново државне фирме.

"То су све неке ствари које ће кад системски решимо проблем, значи решимо проблем предузећа у реструктурирању, допринети њиховом развоју", истиче Радуловић.

Нови Закон о планирању и изградњи, који би требало да омогући брже издавање дозвола уз мање трошкове, како се најављује, у скупштинској процедури биће крајем јануара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи