Читај ми!

НБС очекује умерени раст инфлације

У наредним месецима очекује се умерен раст инфлације, саопштила НБС. Томе ће допринети пораст регулисаних цена као и предстојеће повећања посебне стопе ПДВ-а, поручују из НБС.

Народна банка Србије објавила је да у наредним месецима очекује умерен раст годишње инфлације, која је у 2013. години била 2,2 одсто и њено постепено приближавање циљу од четири одсто.

Томе ће допринети пораст регулисаних цена и једнократни утицај на раст цена по основу предстојећег повећања посебне стопе ПДВ-а, док ће ниски трошкови у производњи хране и ниска агрегатна тражња и даље деловати дезинфлаторно, наводи се на сајту централне банке.

Према подацима Републичког завода за статистику, раст потрошачких цена у децембру износио је 0,2 одсто. Међугодишња инфлација је, након седам месеци пада, остварила раст и у децембру износила је 2,2 процента, што је испод доње границе дозвољеног одступања од циља .

Како наводи НБС, текуће подбацивање циља у највећој мери је условљено падом цена хране, од 2,5 одсто у току 2013. године, на што указује чињеница да је међугодишња базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) у децембру износила 4,2 одсто.

Највећи утицај на раст инфлације у претходној години имао је пораст регулисаних цена од 10,4 одсто, наводи се на сајту централне банке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи