Читај ми!

ЕУ замрзла дотације Чешкој

Због могућег сукоба интереса и лошег система контроле, Европска унија обуставила Чешкој исплату дотација из европских фондова у вредности од 3,7 милијарди евра.

Европска унија поново је Чешкој обуставила исплату дотација из европских фондова, у вредности од 3,7 милијарди евра, због могућег сукоба интереса и лошег система контроле.

Ако не успе да се договори са Европском комисијом, Чешкој прети казна, и већи дефицит државног буџета, јер ће морати да исплати у целини неке од пројеката које је одобрила, иако за њих ЕУ неће дати новац.

Чешкој је змрзнуто до даљњег 3,7 милијарди евра за програм "Бизнис и иновације" због мањкавог система контроле који омогућава злоупотребе, као и за регионални операциони програм за централну Чешку.

На видело су изашле огромне махинације након хапшења посланика и председника регионалних власти Давида Рата, 2012. године, у тренутку када је примао мито.

"ЕК је утврдила да постоје проблеми који морају да се реше како би наставила да се исплаћују средства", рекла је за Младу фронту днес портпарол Европске комисије Анемари Хуберт.

Чешка јавност је за претњу да су угрожени већ одобрени пројекти сазнала тек данас из медија, док је према писању листа, влада у оставци премијера Јиржија Руснока о томе била обавештена још у августу прошле године.

Главни проблем операционог програм "Бизнис и иновације" јесте то што је контролу пројеката и трошења европског новца Министарство инудстрије и трговине, одговорно за тај програм, поверило 2009. године Привредној комори Чешке.

Према анализи Европске агенције за борбу против злоупотреба (ОЛАФ), пошто су чланови Привредне коморе и предузећа која добијају европске дотације у сукобу интереса, није искључено да су исплаћене стотине милиона евра за пројекте који их уз темељнију контролу не би добили.

Чешко Министарство за регионални развој нада се да би проблеми са контролом могли да се у договору са ЕК ипак реше, а да се новац за део пројеката у спорним програмима, који ће бити плаћен из буџета Чешке, ипак рефундира од ЕУ током 2015. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи