Читај ми!

Како реформисати економску дипломатију?

Због слабих резултата економских дипломата Србије у свету, стручњаци и Министарство привреде сматрају да тај пројекат треба укинути. Предлажу да предузећа сама остварују пословне контакте у свету. Ипак, из Привредне коморе поручују да не треба одустати од тог модела, већ га изменити.

Економске дипломате добре резулатате у 2013. имали су само у Милану, Бечу, Риму, Берлину, Штутгарту, Паризу и Москви. У Привредној комори Србије предлажу нови модел функционисања и очекују промене у првој половини године, док у Министарству привреде сматрају да тај модел треба напустити.

Предлог Привредне коморе је аустријски модел, односно посебна институција која би објединила све активноси и потенцијал свих који су се до сада бавили неким видом економске дипломатије. О новом моделу, Привредна комора разговара са Министарствима трговине и спољних послова.

Председник Привредне коморе Жељко Сертић каже да прелазак на други систем захтева озбиљну припрему и едукацију и да су зато нашим представништвима продужени уговори о раду.

Стручњаци сматрају да су економске дипломате старомодан модел привлачења инвестиција који доста кошта и не даје значајне резултате. Веће резултате би кажу имале једноставније и брже процедуре као и боља инвестициона клима.

Економиста Милан Ковачевић каже да се још више може уштедети уколико се потраже други начини за подстицање страних улагања, попут боље комуникације са светом путем интернета, давање бољих информација о нашим предузећима и бољи биланси пријављени на време.

У Министарству привреде сматрају да модел привлачења инвестиција треба потпуно променити. Министар Саша Радуловић каже да су економске дипломате промашен пројекат од ког треба одустати.

"Сам фокус амбасада се полако окреће ка економским темама и привредне коморе у томе имају значајан удео. Међутим, приватни сектор мора да предузме највећи терет и предузећа морају сама да конатактирају потенцијалне пословне партнере у свету", истиче Радуловић.

Међу 21 економским саветником има економиста, али и правника, инжењера па и филолога. Министарство спољне и унутрашње трговине, које је за економске дипломате надлежно од 2012. године. у Србију је после прве анализе вратило њих седморо, углавном из региона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи