Читај ми!

О Ресавици заједничким снагама

Наредне седмице представници министарстава и пословодства Ресавице би трабали да почну разговоре о решавању проблема рудника угља Ресавица, саопштило Министарство енергетике, чиме ће се почети и са планом консолидације тог јавног предузећа.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине саопштило је да је у сталном дијалогу са пословодством и синдикатом рудника угља Ресавица, али да се проблеми на које упозорава тај синдикат не могу решити без ангажовања других релевантних министарстава, посебно Министарства привреде.

Питање повезивања радног стажа рударима Ресавице требало би да буде решено по истом моделу као и за друга предузећа у реструктуриању, због чега је улога Министарства привреде кључна, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, представници Министарства енергетике са овим министарством у петак су одржали консултације у вези са Ресавицом, а наредне седмице може се очекивати почетак разговора на које ће бити позвати представници Министарства привреде, Министарства финансија, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, синдиката и пословодства Ресавице.

У саопштењу се подсећа да је министарка Зорана Михајловић увек била отворена за разговоре са синдикатима и наилазила на добар пријем међу радницима у рударским јамама, а сви проблеми у претходном периоду решавани су договором, а не ултиматумима.

На интервенцију Министарства енергетике у 2013. години рударима у Ресавици су, после седам година, обезбеђене здравствене књижице, ушло се у репрограм плаћања доприноса и успостављена је редовност у исплати зарада.

Такође, на предлог овог Министарства, како се наводи у саопштењу, Влада је прошле године усвојила План консолидације ЈП ПЕУ Ресавица, који предвиђа проналажење партнера за улагање у перспективне руднике и повећање производње, уз модернизацију опреме и побољшање услова рада.

Остварењем овог плана, Ресавица ће почети да послује знатно ефикасније, а исплата зарада, уплата доприноса, као и инвестиције, неће више зависити од субвенција.

Истиче се и да план консолидације не подразумева повратак ЈП ПЕУ Ресавица под окриље ЕПС, јер анализе рађене за то предузеће не показују да би то у овом случају било рационално решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи