Кинеска трговина претекла америчку

Кина преузима од САД позицију прве светске трговинске силе. Према неким проценама, разлика између прошлогодишње кинеске и америчке трговине биће готово 250 милијарди долара, у корист Кине.

Кина тврди да је "врло вероватно" претекла САД и постала водећа земља у трговини у свету, преузевши тако позицију коју су САД држале деценијама.

Најновији подаци показују да је кинеска трговина у прошлој години порасла за 7,6 одсто и достигла 4,16 хиљада милијарди долара. 

САД још нису објавиле податке за целу 2013, а трговинска размена те земље за 11 месеци претходне године вредела је 3,5 хиљада милијарди долара.

Кина је 2009. године постала највећи светски извозник робе. Расте и кинески увоз захваљујући експанзији економије. 

У 2013. је кинески извоз порастао за 7,9 одсто на годишњем нивоу док је увоз повећан за 7,3 одсто.

"Врло је вероватно да је Кина надмашила САД и постала највећи светски трговац", рекао је портпарол кинеске царине Џенг Јуешенг, пренео је данас Би-Би-Си.

Како се процењује, разлика између прошлогодишње кинеске и америчке трговине биће готово 250 милијарди долара.

Међутим, последњих месеци појавиле су се сумње у тачност кинеских података о извозу.

Наиме, спекулише се да су неки кинески извозници преценили своје испоруке настојећи да избегну ограничења на унос средстава у земљу.

Кинеске власти предузимају мере да реше тај проблем и у мају 2013. државни регулатор за пословање са девизама најавио је да ће појачати контролу извозних послова и строго кажњавати компаније које дају лажне податке.

Неки аналитичари сматрају да је Кина, чак иако су цифре неких извозника "надуване", претекла САД и постала највећи светски трговац.

Они очекују да се јаз у вредности кинеске и америчке трговине повећа ове године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи