Читај ми!

Нови списак највећих пореских дужника

Највећи порески дужници су "Застава оружје", "Симпо" из Врања и чачанска "Слобода". Пореска управа објавила пет спискова највећих дужника, разврстаних на фирме у реструктурирању, стечају и ликвидацији, оне којима је привремено одузет порески број и више од 400 предузећа која су активна.

Нови списак највећих пореских дужника и даље предводе предузећа наменске индустрије, али и "Симпо" из Врања, јер конверзија његовог дуга у имовину државе још није завршена. Пореска управа објавила је пет спискова највећих дужника, разврстаних на фирме у реструктурирању, стечају и ликвидацији, оне којима је привремено одузет порески број и више од 400 предузећа која су активна.

Ни рекордни извоз у прошлој години, вредан 42 милиона долара, "Заставу оружје" није померио са места највећег пореског дужника, са дугом од готово шест и по милијарди динара.

У Пословодству кажу да је том дугу кумовала и држава јер им ранијих година није проследила 50 милиона долара од извоза. У међувремену расле су камате и на дуг државе том предузећу и предузећа према пореској управи. Решење је кажу, потпуно подржављење фирме.

"Камата заузима висок ниво у структури тог дуга, 50 одсто је камата јер се ради о дугу из неког ранијег периода, тако да чинимо напоре да 2014. Застава оружје постане профитабилно предузеће", каже директор "Заставе оружје" Раде Громовић.

Међу првих пет дужника је "Симпо", чији рок за конверзију дуга у власништво државе је продужен. Са више од две милијарде динара дуга следе "Слобода" и "Крушик". Нешто мање од њих дугује ПТТ наменска из Трстеника.

"Држава не сме да буде главни генератор лошег управљања, највећи дужник и највећи поверилац. Решење је да се у овој држави реформе обављају симултано, с једне стране пореска мора да ради свој посао и не сме да има толеранцијау, с друге стране морамо усвојити разумне законе", каже саветник у Министарству привреде Александар Стевановић.

Утврђивање стварне вредности фирме и претварање дугова у власништво оних којима се дугује, једино је решење - сматрају стручњаци.

Као и пре три месеца, на списку највећих дужника поново има државних институција. За Министарство иностраних послова тада је утврђено да је погрешила њихова администрација. Сада је на том списку освануо Фонд ПИО.

"Фонд ПИО редовно плаћа порезе и доприоносе и не би смео да се нађе на том списку, одговрно тврдим да фонд ПИО нема дуговања за порезе и доприносе и о томе ће мо обавестити пореску управу", каже финансијски директор ПИО фонда Иван Мимић.

Сва предузећа са прошлог списка, осим оних за које постоји одлука Владе о намери да се њихов дуг претвори у државно власништво, су блокирана.

"То значи да су били блокирани да их је након нас блокирала банка, да би предузећа преживела они су ушли у тај план припреме реорганизације, где дуг репрограмирају на пет година", каже Рада Костић из Пореске управе.

Више од 90 одсто дузника је у блокади, због чега је Пореска управа пред крај године била затрпана захтевима за одобравање најдужег рока за враћање дугова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи