Читај ми!

Обрадовић: Без поскупљења струје

У овој години ЕПС ће повећати приходе и инцестиције и покренути организационе промене за уштеде од 36 милиона евра годишње, каже в.д. директора ЕПС-а Александар Обрадовић. Планом пословања ЕПС-а није предвиђено поскупљење струје у 2014. години, истиче Обрадовић.

Електропривреда Србије повећаће у 2014. години приходе и инвестиције и покренути организационе промене за уштеде од 36 милиона евра годишње, изјавио је вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић.

Обрадовић је у интервјуу агенцији Бета рекао да прве резултате реформи у ЕПС-у очекује у првој половини 2014. године.

"Успели смо да с доношнењем новог статута, укидањем Управног и оснивањем Надзорног одбора створимо услове за корпоративизацију, то јест за бољу и ефикаснију организацију ЕПС-а. Корпоративизација значи сечу неефикасности", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, Влада Србије би требало да одобри статут ЕПС-а до средине јануара, а након тога је на директору да предложи сет организационих мера и уведе јединствено управљање системом које ће смањити административе трошкове и до 100.000 евра дневно.

"Јасно је речено да то мора да се уради, да ЕПС мора да се централизује, корпоративизује и пређе у акционарско друштво", истакао је Обрадовић.

Поручио је да би главни циљ реформи требало да буде да ЕПС постане профитабилан.

"ЕПС је већ у 2013. остварио финансијске резултате који су за 200 милиона евра бољи него што је планирано. За 2014. поново идемо са скромнијим планом и стављамо акценат на инвестиције", рекао је Обрадовић.

План инвестиција и план профитабилности 

Према првобитном плану, ЕПС је 2013. требало да заврши са 22 милијарде динара губитка. Обрадовић је рекао да је план пословодства да у првом тромесечју 2014. Министарству енергетике и Влади представи план инвестиција у наредних 10 година и план профитабилности ЕПС-а.

"Ниво тог профита ће се утврдити у зависности од тога које инвестиционе планове и у којем обиму ће одобрити влада. Средином 2014. године моћи ћемо конкретно да причамо о очекиваном нивоу профита", рекао је Обрадовић. 

Подсетио је да су у 2013. години започете инвестиције од око 200.000 евра у Рударски басен "Колубара", од око 70 милиона евра за обнову агрегата у Хидроелектране "Зворник" и да ће те активности бити настављене и у 2014.

"Инвестиција у нови термоблок у Костолцу је прво улагање у нове производне погоне после више од 20 година. Та инвестиција је наш приоритет", рекао је Обрадовић и додао да су урађене финансијске анализе за пројекте као што су хидроелектране "Ђедап три" и "Бистрица" и ТЕНТ Б3.

Обрадовић је рекао да су инвестиције у електроенергетици у региону скоро заустављене због пада цене струје од око 30 одсто у 2013. години и због пада целокупног тржишта.

Потрага за стратешким партнерима 

ЕПС поред тога носи и "кредит прошлости", јер је годинама био губиташ и има велике дугове, због чега, истакао је директор ЕПС-а, уз помоћ владе тражи стратешке партнере у пројектима које не може сам да реализује.

Рекао је и да је кроз репрограм решено око 20 милијарди динара дуговања грађана и привреде за струју, али да је остало још 60 милијарди динара.

"Учинићемо све да се тај новац врати у ЕПС, укључујући судске пресуде и принудну наплату. Снабдевање струје биће обустављено за купце који не плаћају електричцну енергију и ЕПС на томе инсистира", рекао је Обрадовић.

Истакао је да је за ширење ЕПС-а у региону неопходно да се прво уради "домаћи задатак", а то је да постане ефикаанија, боља и профитабилна фирма. У супротном би, додао је, као губиташ могао да постане жртва преузимања.

"Ја се борим за то да ЕПС остане државна фирма и да постане профитабилна фирма, као профитабилна фирма можемо да причамо о ширењу утицаја ЕПС-а у региону", рекао је Обрадовић.

Без поскупљења струје

Планом пословања ЕПС-а у 2014. није предвиђено поскупљење струје за домаћинства и део привреде, изјавио је вршилац дужности генералног директор тог јавног предузеће Александар Обрадовић.

Поручио је да ће ЕПС одржати своје обећање да док траје зимска сезона неће упућивати захтев за поскупљење струје купцима који се снабдевају по регулисаној цени.

Обрадовић је рекао да ће процена да ли ће након тога тражити повећање цене бити донета када се током првог квартала 2014. утврди које инвестиционе пројекте ће ЕПС реализовати.

"Прво иде одлука о инвестицијама, а онда онда на основу тога процена да ли треба да тражимо повећање цене", рекао је директор ЕПС-а.

Поручио је и да ће цене на отвореном тржишту високог и средњег напона одредити тржиште и додао да је цена електричне енергије у региону смањена и до 30 одсто, што се одразило и на тржиште у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи