Читај ми!

САД, препуцавања преко леђа сиромашних

Због неслоге у Конгресу, више од милион незапослених Американаца остаје без помоћи из државне касе. Републиканци сматрају да је тај програм сувише скуп за државу, док демократе поручују да он не само да спасава милионе сиромаштва, већ и подстиче економију.

Више од милион незапослених Американаца остаје без помоћи из државне касе - програм за привремену помоћ престаје са исплатама. У Конгресу нема слоге око тог програма и важење му није продужено. Председник Барак Обама због тога критикује републиканске конгресмене и очекује се да продужење програма буде прво на дневном реду на Капитол хилу после празника.

У америчким градовима блистају новогодишње светиљке, али незапослени Американци који су остали без привремене државне помоћи кажу да празнично расположење њих чини - нерасположенима.

Незапослена Американка Мери Лов каже да ништа није радила за божићне празнике. "Тај новац нам је држао кров изнад глава, обезбеђивао струју и воду", напомиње Лов.

Програм привремене државне помоћи незапосленима је обезбеђивао приходе док траже посао - око 1.200 долара месечно најдуже осамнаест месеци.

Иако је програм заживео пре пет година за време председника Џорџа Буша, републиканци су против њега, јер се издваја превише новца - 25 милијарди долара годишње.

Демократе кажу да не само да програм спасава милионе породица од сиромаштва, него подстиче америчку економију која се још опоравља од рецесије.

"Што се тиче помоћи за незапослене, економски утицај је јасан: од сваког долара помоћи, наша економија расте за 1,52 долара", истиче лидер мањине у Представничком дому Ненси Пелози.

Неисплаћен долар - изгубљен долар

Аналитичари кажу да је сваки неисплаћен долар помоћи - изгубљен долар за америчку економију. Незапослени обично троше сав тај новац на основне потребе, а већа тражња јача економију, која би онда могла да запосли више људи.

Аналитичар Роберт Џонсон каже да незапослени неће више куповати гориво да би ишли у удаљеније продавнице са приступачнијим ценама, да плаћају рате кредита за аутомобиле или куће. То је домино ефекат, упозорава Џонсон.

Програм помоћи незапосленима осмишљен је као привремена мера, али је због спорог економског опоравка потребан дуже него што се очекивало.

Стопа незапослености у Америци је седам одсто, најнижа од 2008. године. Аналитичари, међутим, упозоравају да би могла да крене у супротном смеру, ако Конгрес не реши нека велика финансијска питања као што су уравнотежавање буџета и смањење дугорочног државног дуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи