Усавршавањем до успеха у пољопривреди

Ако се пољопривредом бавите на прави начин, онда ћете од плодне земље и свог рада имати и користи, каже брачни пар Сибинчић из околине Шапца. Иако су у позним годинама, Сибинчићи поред воље за радом још већу вољу имају за усавршавањем и учењем.

У породици Сибинчић из села Богосавац код Шапца двоумљења нема - користи од плодне земље биће само ако јој се посветите на прави начин.

За Живка и Милку Сибинчић у пољопривреди све мора бити "као под конац" - правилна садња, правилна прихрана, наводњавање по мери.

Сточарство и ратарство препустили су млађима, а узгој јагоде, малине, трешње, шљиве њихов је посао. Како кажу, боље је посадити пола хектара како треба, него хектар па немати ништа.

"Тешко јесте, али тај посао нас држи, у покрету смо стално, тако живимо и биће нам добро све док се може радити", каже његова супруга Милка.

Између њиве и добрих приноса са три хектара под воћем, кажу, стоји стално учење и савети стручњака.

"У току зиме има око десетак предавања, све их посећујем, усавршавам се, добијам стручну литературу, претплаћен сам на пољопривредни лист 25 година... Читам и усавршавам се, јер све што је прошле године било, ове године је ново и квалитетније и то треба примењивати", каже Живко.

Ствари о којима нису ни знали пре десет година, када су били млађи, примењују сада.

"Што је живот бржи и савременији, треба се прилагођавати", наглашава Милка.

За њихов род увек је виша цена, а купци долазе у двориште. Од нових знања и бољих приноса обезбеђен је и нови трактор, системи за наводњавање, а домаћинство је сертификовано за заштиту воћа и поврћа.

Бака Милка и деда Живко своје знање деле и са млађима.

"Научили су нас како се сади јагода, да садилица мора да ископа рупу пет центиметара и да се онда увије корен", објашњава унука Наталија.

Унука Александра каже да деда стално чита и учи из "Пољопривредника", па јој се чини да није усамљена у ђачким мукама.

"Човек се учи док је жив, а наука је допринела да ја имам резултате, малтене дупле резултате", истиче деда Живко.

Једина остала навика од прошлих времена је, кажу Сибинчићи, обавезни обилазак сваке саднице недељом. У понедељак се већ примењује нешто ново.

Пољопривредник и у седмој деценији мора да буде савремен, кажу у дому Сибинчића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи