Читај ми!

Како се кали "Железара", наставак

Након двомесечне паузе на Бадњи дан прорадиће једна висока пећ у "Железари Смедерево", потврђено је РТС-у у пословодству челичане. Радници се надају да ће до пролећа смедеревски гигант добити стратешког партнера. Најозбиљнији кандидат је Инвестициони фонд "Вествуд" из Беча, кажу у пословодству.

У "Железари Смедерево" се припремају да, после двомесечне паузе, на Бадњи дан поново упале једну високу пећ, потврђено је РТС-у у пословодству челичане.

У пословодству се надају и да ће до пролећа смедеревски гигант добити стратешког партнера. Најозбиљнији кандидат за то је, кажу, Инвестициони фонд "Вествуд" из Беча.

И у Влади кажу да има више заинтересованих инвеститора, али нико још не открива ко би евентуално могао да купи Железару, којој треба финансијска стабилизација и партнер који ће одржати производњу.

Пословодство тврди да има заинтересованих инвеститора, од којих су неки протеклих месеци више пута посетили челичану. Међутим, један се издваја, а то је Инвестициони фонд из Беча с којим је у децембру потписан и Меморандум о намери, али без цене и услова продаје.

Бојан Бојковић, извршни директор "Железаре Смедерево" каже да се у меморандуму изражава сагласност да Влада Србије жели да уђе у процес приватизације железаре, а да је "Вествуд" спреман да преузме железару са сто посто капитала.

И министар привреде Саша Радуловић тврди да се разговара са више компанија, али не издваја ниједног партнера.

Од Железаре тражи чисту личну карту и билансе, а о приватизацији, каже, треба да одлуче надлежно министарство и Агенција за приватизацију.

"Предузеће треба да уђе чисто у приватизацију по новом закону. Привреда као и послови осталих министарстава треба да се раде у институцијама, а не из кабинета и штабова политичких странака. Морамо да вратимо систем у институције,такве ствари се не раде ван министарства привреде", истакао је министар.

Из Железаре одговарају да знају да ће одлуку донети Влада, јер је власник Железаре.

"О томе ће одлучити Влада и у преговорима са њима. Они то могу да одлуче у своје име, мислим и на Инвестициони фонд, када дођу овде поново а то је иза Божића", прецизирао је Бојан Бојковић.

Стручњаци сматрају да што пре треба наћи стратешког партнера, јер на државне субвенције Железара више не може да рачуна.

Према мишљењу главне уреднице магазина "Бизнис" Радојке Николић веома је важно да железара не буде више на државном буџету и да њен рад плаћају сви грађани Србије него власник.

"За новог власника, купца је врло значајан период раста цене челика на берзи. То су обично циклуси који трају три до четири године, тако да ће имати и добру цену челика за производ који буде продавао", сматра Николићева.

Због ремонта високе пећи, запослени су скоро два месеца на одмору и плаћеном одсуству. Из самосталног синдиката "Железаре" поручују да ће Железара поново да се покрене.

"Ми у јануару крећемо са производњом и за нас је најважније да ће сви радници да се врате на своја радна места и да ће производња да заживи", каже Синиша Прелић из синдиката.

Железара је од јануара 2012. поново у рукама државе. После одласка "Ју Ес Стила", три тендера за стратешког партнера нису била успешна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи