ДРИ:Незаконите јавне набавке од 30 милијарди

Државна ревизорска институција поднела 29 пријава против 43 лица због злоупотреба у трошењу буџетских средстава у 2012. години. Утврђене неправилности у буџету од 13,1 и у јавним набавкама од 31,5 милијарди динара. Jавна предузећа "ПТТ Србије" и "Емисиона техника" нису уплатила у републички буџет део добити у износу од милијарду динара, наводи ДРИ.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Србије Радослав Сретеновић најавио је да ће та институција ускоро објавити имена одговорних лица против којих ће поднети пријаве због утврђених злоупотреба у трошењу буџетских средстава у 2012. години.

До сада је ДРИ, на основу извештаја урађених у 2013. години, поднела 29 пријава против 43 одговорна лица, од чега се 24 односи на покретање захтева за покретање прекршајног поступка, једна пријава је за привредни преступ, а четири су кривичне пријаве.

Иначе, Државна ревизорска институција објавила је да јавна предузећа "ПТТ Србије" и "Емисиона техника" у републички буџет нису уплатила део добити у укупном износу од милијарду динара.

"Највећи део тог износа односи се на ПТТ", рекао је Сретеновић на представљању извештаја о ревизији коју је та институција урадила у 2013. години.

Контролом трошења буџетских средстава у 2012. години ДРИ је утврдила неправилности у располагању износом од 13,1 милијарду динара.

Од тога се 6,3 милијарде динара односи на помоћ полицајцима која је исплаћена мимо Закона о полицији. Та врста помоћи буџетским корисницима предвиђена је Колективним уговором и за њену исплату потребно је одобрење министра финансија.

У јавним набавкама утврђене су неправилности у износу од 31,5 милијарди динара. Без сповођења поступка закључени су уговори о јавним набавкама у вредности од 9,9 милијарди динара, а набавке које нису биле планиране биле су у износу од 15,4 милијарде динара.

ДРИ је ове године контролисала финансијске извештаје 56 буџетских корисника и 10 саставних делова финансијских извештаја, чиме је обухваћено трошење 2.311 милијарди динара буџетских средстава.

У расходима за плате и накнаде запосленима утврђене су неправилности од 9,5 милијарди динара.

Контролисани буџетски корисници нису урадили попис имовине и обавеза у износу од 18,5 милијарди динара.

Државни ревизор је рекао и да два јавна предузећа нису извршила попис имовине у износу 829 милиона динара, а да Фонд за пензијско-инвалидско осигурање није извршио попис имовине у износу од 57,9 милијарди динара.

Наводећи неке детаље о приходима и примањима, Сретеновић је рекао да су Фонд ПИО и Клинички центар Војводине наплатили приходе у износу од 416,5 милиона динара, супротно закону, и исказали као сопствене приходе, користећи га за стимулативну исплату плата.

За пенале због кашњења у повлачењу кредита међународних финансијских организација, буџетски корисници су прошле године платили укупно 584 милиона динара.

Јавни дуг на крају прошле године, према налазу ДРИ, износио је 18,2 милијарде евра, а према подацима Управе за јавни дуг био је 17,6 милијарди евра. На свим нивоима државе јавни дуг био је 61,33 одсто бруто домаћег производа, док је фискалним правилима ограничен на 45 одсто.

Јанковић: Недомаћинско поступање са јавним средствима

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да је извештај ДРИ и ове године показао да се недомаћински поступа са јавним средствима.

"Србија је земља у којој се новац за операцију срца деце прикупља СМС порукама, а истовремено се ненаменски троше милијарде динара буџетских средстава", рекао је Јанковић на конференцији на којој је ДРИ представила резултат контроле финансијских извештаја и правилности пословања 56 буџетских корисника током 2012. године.

Како је заштитник грађана оценио, политичке везе штите оне који незаконито троше новац пореских обвезника.

"Да није тако, ко би ризиковао да иде у затвор", нагласио је Јанковић.

Према његовим речима, мале су шансе да ће располагање новцем буџета ускоро бити одговорније, јер је недовољно контролних органа.

Истакао је да државни органи споро реагују на препоруке контролних органа чији је посао да укажу на неправилности и дају препоруке, а не да кажњавају за утврђене злоупотребе.

"Сваки динар уложен у контролне органе стоструко се враћа у корист грађана", указао је Јанковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи