Читај ми!

Михајловић: Капитал "Србијагаса" спао на нулу

Вредност капитала "Србијагаса" спао је на нулу, рекла је министарка енергетике Зорана Михајловић и поручила да ће идућа година на пољу енергетике бити година инвестиција и реформи јавних предузећа, првенствено "Србијагаса". У јануару састанак министара енергетике свих земаља кроз које пролази "Јужни ток" у Бриселу, најавила Мхајловићева.

Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да је вредност капитала "Србијагаса" спао на нулу и поручила да ће идућа година на пољу енергетике бити година инвестиција и реформи јавних предузећа, првенствено "Србијагаса".

"Целе године говорила сам да је вредност капитала "Србијагаса" 12 милиона евра, најновији подаци говоре да је сада нула, а губитак се мери милијардама динара. Влада ће у ускоро донети одлуку о финансијском реструктурирању, што је само делић онога што мора да се уради у 'Србијагасу'", рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре.

Више немамо где, или ћемо продати "Србијагас", а то нећемо, или ћемо га реформисати, рекла је Михајловићева и поручила да ће и ЕПС претрпети реформе.

Према њеним речима, ЕПС ће постати акционарско друштво, а мораће брже да ради, јер ако се отвара тржиште струје од 1. јануара, имаће проблем.

Мислим и да се у ЕПС-у ствари покрећу, а то очекујем и од "Србијагаса", поручила је министарка.

"Кад говорим о Душану Бајатовићу, не говорим о њему лично, већ о јавном предузећу и некоме ко мора озбиљније да се позабави компанијом коју води, а не желим да држава и потрошачи трпе. Иако многи кажу да губим ту битку, видећемо", рекла је Михајловићева.

Како је нагласила, потрошачи гаса у Србији морају да добију стабилно предузеће, које неће бити продато, већ државно.

Министарка енергетике је истакла да ће 30. децембра бити расписан други јавни позив за 142 локације за избор инвеститора за изградњу малих хидроелектрана у Србији, а за 2014. је најавила нове инвестистиционе пројекте.

У првом кварталу наредне године знаће се с ким ће се градити термоелектрана Штаваљ, са рудним пољем, рекла је Михајловићева и указала да је Скупштина Србије верификовала Споразум за градњу реверзибилне ХЕ "Бистрица" и да предстоји израда студија изводљивости.

У Биселу о "Јужном току" у јануару 

Одговарајући на питања о упозорењима Србији из Европске уније на Трећи енергетски пакет, Михајловићева је навела да ће се Србија прилагодити директивама ЕУ о "Јужном току" и да ће његова изградња ићи својим током.

Министарка је најавила да ће тим поводом у јануару учествовати на састанку у Бриселу са министрима енергетике свих земаља кроз које пролази "Јужни ток" и оценила да је та ситуација последица "кошкања" ЕУ и Русије због Украјине.

Михајловићева је рекла да ће се изградња гасовода "Јужни ток" у Србији наставити у марту, а да се сада дорађује идејни пројекат.

У области екологије Михајловићева је предочила циљ да се идуће године у Србији повећа енергетска ефикасност и да је за то опредељен фонд од 300 милиона динара, што је мање него што је очекивано.

Михајловићева, је као потпредседник СНС-а, рекла да је та странка најавила могући излазак из власти у Новом Саду, јер је незадовољна "брзином, којом се неке ствари дешавају", а убрзо ће бити донета одлука о изборима.

Михајловићева је на завршној конференцији уручила захвалнице свом тиму у Министарству енергетике и заштите животне средине, где има 359 запослених на, како је истакла, вредном раду, и изразила захвалност медијима на коректном извештавању у години на измаку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи