Радуловић од јавних предузећа тражи да штеде

Пословодствима јавних предузећа, јавних фондова и агенција стигла је препорука Министарства привреде да "уведу мере максималне штедње" и смање све непотребне расходе. При доношењу пословних планова за 2014. годину треба максимално рационализовати трошкове маркетинга и спонзорстава, наводи се у препоруци.

Министарство привреде Србије препоручило је пословодствима јавних предузећа, јавних фондова и агенција који су његовој надлежности да "уведу мере максималне штедње" и смање све непотребне расходе.

"При изузетно отежаним условима пословања у реалној привреди, непримерене су исплате 13. зараде за 2013. и други издаци за награде, поклоне, трошкове свечаности и слично поводом новогодишњих и других празника и сличних манифестација", наведено је у допису који је потписао министар привреде Саша Радуловић.

Тај допис је послат пословним руководствима јавних и јавно-комуналних предузећа, јавних фондова и агенција у надлежности Министарства привреде.

Јавним предузећима која не послују у тржишним околностима и немају конкуренцију у пословању Министарство привреде препоручило је да у припремама и доношењу пословних планова за 2014. годину максимално рационализују трошкове маркетинга и спонзорстава.

Неопоходно је да, како се истиче, трошкове службених путовања у Србији и иностранству, мобилних телефона, коришћења службених возила, непроизводних услуга и друге непословне расходе сведу на најмањи одрживи ниво, с детаљним образложењем.

"Сва јавна предузећа у Србији и сва јавно комунална предузећа дужна су да бруто зараде и накнаде за 2014. годину стриктно планирају према дозвољеном броју запослених и без планирања 13. зараде", истиче се у допису Министарства привреде.

Напомиње се да су та предузуећа обавезна да Министарству привереде, уз пословне планове, обавезна да доставе прилоге са списковима запослених и обрачунатим бруто зарадама, појединачно по сваком запосленом.

"Непридржавање ванредних мера и препорука штедње у јавном сектору, ради солидарног превазилажења значајно повећаног буџетског дефицита, како би се остварила бржа финансијска консолидација у јавном интересу, повлачи личну одговорност пословодних органа", наводи се у допису Министарства привреде јавним и јавно комуналним предузећима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи