Кредитна дара и мера

Славица Тодоровић први је клијент који је добио парницу против једне банке. Не зна да ли је задовољна због добијеног спора или уморна после безуспешне отплате кредита од 72.000 "швајцараца", при чему и даље дугује исту суму новца. Судска одлука је јасна - поништавање досадашњих отплата и међусобно поравнање. Међутим, поставља се питање шта се дешава са станом.

Први општински суд у Београду пресудио је у још једном спору у корист клијента задуженог у швајцарским францима за стамбени кредит узет пре неколико година. Образложење је да банка не може да одобрава кредит у валутној клаузули, а да истовремено наплаћује променљиву каматну стопу. То је пети случај у Србији да су грађани, због кредита индексираних у швајцарским францима, добили спор против банака.

Славица Тодоровић је први клијент који је добио парницу против једне банке. Не зна да ли задовољна због добијеног спора или уморна после безуспешне отплате кредита од 72.000 "швајцараца", при чему и даље дугује исту суму новца, али са удвострученом ратом.

Судска одлука је јасна - поништавање досадашњих отплата и међусобно поравнање. То значи да банка клијенту враћа отплаћене рате, а клијент банци - целокупну суму кредита добијену по курсу на дан одобрења. Међутим, поставља се питање шта се дешава са станом који је у међувремену купљен кредитом банке.

"Прво ћу покушати, ако изнађем могућности, да с банком то финансијски регулишем, да дођем до новца, ако новац уопште успем да вратим. Ако не, онда опет морамо да покушамо судским путем, да видимо да ли стан може да се отуђи", прича Славица Тодоровић и додаје да би желела да сачува тај стан.  

Стручњаци сматрају да је сваки спор посебан и да су, према Закону о облигационим односима, такве и пресуде. Али судска пракса у случају "станови у швајцарцима", која је виђена у спору са стамбеним кредитима у тој валути, најчешће је на страни дужника. Ипак, то не значи нужно и масовну продају станова ради измирења дуга.

Правни саветник Нина Штиглић каже да када се поништи главни посао, ништи се и све што га прати, значи ништи се и уговор о хипотеци, односно заложна изјава која је дата.

"Уговор о купопродаји, с друге стране, којим је клијент стекао стан, потпуно је независан. Значи, клијент остаје власник стана и на сваком клијенту је да у свом, појединачном случају процени, пре него што покрене поступак пред судом за поништај тог уговора, да ли новац који је позајмио од банке може да врати, а уколико не може, на који начин може да га стекне", каже Штиглићева.  

Уставни суд је пре пола године донео одлуку да не постоји категорија колективне тужбе, па су клијенти који су задужени за стамбене кредите у швајцарским францима одлучили да подносе појединачне тужбе. Осим пресуда у вези са каматама, пред судовима је и неколико десетина спорова у којим клијенти туже банке да су наплаћивале рате по вишем, продајном курсу, а не средњем, како закон налаже.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи