Усвојен нови статут ЕПС-а

Надзорни одбор ЕПС-а усвојио нови статут тог предузећа, изјавила министарка Зорана Михајловић и најавила да ће ЕПС у 2014. постати акционарско друштво. Акценат ће бити на продуктивности и мерењу одговорности и успешности пословодства ЕПС-а, рекао генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила да је надзорни одбор Електропривреде Србије (ЕПС) усвојио нови статут, који ће, према њеним речима, означити нову еру функционисања и реформисање тог јавног предузећа.

Михајловићева је, новинарима после конститутивне седнице Надзорног одбора ЕПС-а, рекла да би Влада Србије до краја 2013. године требало да одобри нови статут ЕПС-а који ће почети да се примењује осам дана након објављивања у "Службеном гласнику".

Напоменула је да би у статут требало да буду укључене сугестије да опште акте које доноси директор мора да одобри и Надзорни одбор и да се уведе дубља контрола и казне за оне који не поштују статут.

Министарка енергетике је најавила и да би до краја првог квартала 2014. године ЕПС требало да постане акционарско друштво.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да би статут требало да постави основе за нову пирамиду управљања и корпоративизацију тог јавног предузећа.

"Да преведем на српски језик. Корпоративне функције као што су људски ресурси, правна служба, информационе службе, набавке, биће дефинисане на нивоу корпорације", најавио је Обрадовић.

Истакао је да ће нови статут омогућити још транспарентнији рад ЕПС-а и да ће акценат бити на продуктивности и мерењу одговорности и успешности пословодства ЕПС-а.

Председник Надзорног одбора ЕПС-а Аца Марковић најавио је да ће то предузеће на основу новог статута прећи на управљање на два нивоа - Надзорни одбор и Одбор директора са укупно осам чланова, што је у складу са Законом о јавним предузећима.

Додао је да је на конститутивној седници усвојена одлука о привременом финансирању у првом кварталу 2014. године у складу с предложеним планом пословања ЕПС-а.

Марковић је рекао да се очекује да ће Влада Србије до краја јануара усвојити предложени план пословања ЕПС-а, а да је привремено финансирање одобрено да би се омогућиле несметане набавке за ремонте.

Министарска енергетике је најавила и да ће у суботу бити представљен изглед новог прегледнијег рачуна за струју.

Михајловићева је рекла да је ЕПС доставио предлог изгледа новог рачуна, али да у Министарству нису сасвим задовољни предложеним решењем, па је дат рок до краја недеље да се предлог поправи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи