Читај ми!

Симич: Наплата пореза биће мања од планиране

Порески приходи буџета у 2014. години биће мањи него што је утврђено буџетом, упозорио директор Пореске управе Иван Симич. Циљ Пореске управе је да од 1. јула 2014. сва плаћања пореских обавеза буду електронска и да то буде једна од најбољих пореских служби у Европи, рекао је Симич.

Директор Пореске управе Србије Иван Симич упозорио је да ће порески приходи буџета у 2014. години бити мањи него што је утврђено буџетом.

"Био сам изненађен што Министарство финансија није консултовало Пореску управу при изради буџета и процене наплате пореза у идућој години", рекао је Симич на годишњој конференцији за новинаре.

Навео је да је за 11 месеци ове године наплата пореза била боља него претходних година, али мања него што је било планирано овогодишњим буџетом који је, такође, прављен без договора с Пореском управом.

Разлози због којих је наплате пореза мања од планиране јесу, како је истакао, пад промета у трговини на мало, као и реално смањење плата и зарада. По подацима из статистике, за 10 месеци ове године промет је пао за 6,4 одсто, а плате за 2,5 одсто, док су пензије исплаћене у првом полугодишту биле мање за 5,7 одсто.

Симич је рекао да је наплата пореских прихода буџета за 11 месеци ове године износила 623,6 милијарди динара, док је укупна наплата пореза и доприноса била око 1.178 милијарди динара.

Укупан порески дуг на крају септембра износио је 601,4 милијарде динара, од чега је ненаплативо 405,9 милијарди. Око 400.000 пореских обвезника ушло је у репрограм пореског дуга, а њих 129.000 је због неиспуњавања обавеза изашло из репрограма.

Циљ Пореске управе је, према Симичевим речима, да од 1. јула 2014. године сва плаћања пореских обавеза буду електронска и да то буде једна од најбољих пореских служби у Европи.

Чланови Савета директора Пореске управе Милан Кнежевић, Зоран Дракулић и Мирољуб Лабус, истакли су да боља наплата пореза није могућа без сарадње других државних органа у борби против сиве економије и црног тржишта.

Кнежевић је рекао да су привредници изгубили поверење у државу јер се не предузимају мере ни у случајевима кад је очигледно да се ради о нелегалном пословању.

"Јаловост система у борби против сиве економије је намерно изрежирана како не би било одговорних", оценио је Кнежевић.

Лабус је рекао да са садашњом стопом незапослености од 25 одсто и високим пореским оптерећењем привреде није могуће очекивати да ће у идућој години бити боља наплата пореза.

Симич је саопштио да ће у петак донети одлуку да ли остаје на челу Пореске управе. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи