Читај ми!

Министарство привреде: Никога нисмо притискали

Предлог закона о раду је, сигурни смо, у најбољем интересу и радника и послодаваца и државе, саопштава Министарство привреде. Никога нисмо притискали да прихвати одређена законска решења и изненађени смо изјавом посланика Моме Чолаковића да је министар Саша Радуловић извршио притисак за нека решења која иду на штету радника, наводи то министарство.

Министарство привреде саопштило је да ни на кога није вршило притисак да прихвати одређена решења у предложеном закону о раду, како су то пренели неки штампани медији, и да не бежи од одговорности да прихвати "врућ кромпир у руке" и да аргументовано образлаже предложена законска решења.

"Он је (Предлог закона), сигурни смо, у најбољем интересу и радника и послодаваца и државе. Такође, предложени закон је можда и највише у интересу 700.000 незапослених, модеран је и у потпуности усаглашен са радном регулативом у Европској унији", навело је министарство.

У саопштењу се истиче да су Министарству изненађени изјавом посланика и потпредседника ПУПС-а Моме Чолаковића, коју су пренели неки штампани медији, да је министар привреде Саша Радуловић "извршио снажан притисак за нека решења која иду на штету радника и она су унета у нацрт закона".

"Министарство привреде и министар Радуловић нису никога 'притискали' током расправе", пише у саопштењу, уз напомену да је током израде закона сарадња тог министарства са ресорним министарством за рад одлична, професионална и веома конструктивна.

Министарству привреде подсећа да Чолаковић долази из странке чији је председник истовремено потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике, у чијој је надлежности Закон о раду, и који координира радом Радне групе за израду нацрта овог Закона.

"Овакве изјаве народних посланика владајуће коалиције, као и бојкот синдиката, не сматрамо конструктивним начином за доношење системских закона. Јавна расправа је најдемократскији пут за дефинисање законских решења која су у најбољем интересу грађана Србије", поручило је Министарство привреде.

Закон о раду не сме, као што је актуелни, да штити само 700.000 запослених у јавном секору, док смо са друге стране под овим законом изгубили преко 300.000 радних места у приватном сектору, додаје се даље и упозорава да је такво стање неодрживо и да грађани Србије и порески обвезници то више не могу да поднесу.

У саопштењу се истиче да Закон о раду мора да буде флексибилинији и у циљу повећања укупне запослености у приватном сектору, фокусиран на микро и породична предузећа до 10 запослених, у којима ради око 500.000 радника, као и на мала предузећа до 50 запослених у којима ради додатних 200.000 особа.

"Права тих 700.000 радника у микро и малим предузећима, као и додатних 700.000 незапослених нико не штити. Њихове интересе Министарство привреде има највише у виду овим законским решењима", наводи министарство и додаје да ће у великим предузећима права радника бити додатно ојачана капацитетом и активностима репрезентативних синдиката.

Циљ Владе и Министарства привреде је раст запошљавања, а нови Закон о раду, уз растерећење намета на зараде, кључна су мера и "инјекција" за привредни раст, привлачење инвестиција, раст запослености и конкурентности, закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи