Атанасијевић: Инспекцијом против сиве економије

Координација рада инспекцијских органа и оштрија контрола први корак су ка сузбијању сиве економије, каже председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић. Сива економија није еквивалент социјалном програму, истиче Атанасијевић.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић истиче да су координација инспекцијских органа и оштрија контрола први корак ка сузбијању сиве економије и додаје да она није еквивалент социјалном програму.

НАЛЕД и Америчка агенција за међународну помоћ су започеле двогодишњи програм како би Влади понудиле конкретне предлоге и мере за сузбијање сиве економије, а кампању је подржао и РТС.

Када би држава увела у легалне токове све који послују у сивој зони, државна каса би имала приход од три милијарде евра. Тиме би се покрио мањак и остало би још милијарду и по.

"Свака општина, а у Србији их има преко 180, добила би нови дом здравља, све опште болнице биле би реконструисане, сви полицајци, ватрогасци и здравствени радници би примали плату годину дана", рекао је Атанасијевић гостујући у Дневнику РТС-а.

За борбу против сиве економије неопходно је да се, пре свега, крене од реформи инспекцијских органа, каже Атанасијевић.

"Разједињен је поглед на инспекцијске органе. Није само једно министарство надлежно за њих. Потребна је координација. Они су први корак ка сузбијању сиве економије", истакао је председник УО НАЛЕД-а.

Према његовим речима, потребно је да се донесе и техничка и политичка одлука - политичка да се формира одговарајући орган који ће пратити реформе, и технички да спроводи ту одлуку.

Толерисање сиве економије је, како каже, између осталог, и последица социјалне политике, јер су ту посао налазили они који су га изгубили у државним фирмама.

"Одвајају се социјални програми од других врста програма. Нема више субвенција, већ социјалних програма. Сива економија није еквивалент социјалном програму", рекао је Атанасијевић.

Иако је Влада најавила сузбијање сиве економије, конкретне мере се не виде, каже Атанасијевић и додаје да је неопходно да инспекцијски органи оштрије реагују, што ће се приметити на приходима од акцизне робе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи